Izvor: B92, 16.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponoć počinje izborna tišina

Beograd -- Izborna tišina pred lokalne izbore u Srbiji 19. septembra počinje u četvrtak u ponoć.

Tokom izborne tišine, koja će trajati do zatvaranja izbornih mesta, u nedelju u 20:00, zabranjena je izborna propaganda putem medija i održavanje javnih skupova. Zabranjeno je i objavljivanje procena rezultata izbora. Na izborima u nedelju građani u oko 150 opština biraju odbornike i predsednike opština, odnosno gradonačelnike, a u Vojvodini će biti birani i poslanici pokrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštine.

Kandidati za gradonačelnika Beograda su u finišu kampanje. Obećali su mnogo, između ostalog i poboljšanje snabdevanja vodom u glavnom gradu. B92 je pitao trojicu kandidata Aleksandra Vučića, Zorana Drakulića i Nenada Bogdanovića da li piju vodu sa česme. "Pijem onu iz česme kao i svi drugi, iskren da budem, ali ako me pitate da li je to najbolji kvalitet vode, ja to ne znam", rekao je Vučić. "Ja ne pijem vodu sa česme poslednjih 20 godina i to je navika koju imam. Pijem flaširanu vodu", rekao je Drakulić, a Bogdanović odgovorio: "Ja pijem vodu kao i svi Beograđani. Mislim da je voda u Beogradu najkvalitetnija. Ja ne znam na koji način se građani žale kad je u pitanju kvalitet vode. Voda iz Beogradskog vodovoda je apsolutno najbolja voda u Srbiji i kvalitet vode je ravan evropskom."

Borba za što više glasova na lokalnim izborima vodi se i kroz novinske dodatke. Ali, u dodatku na 80 strana Pokreta Snaga Srbije nalazi se potpuno izmenjen tekst novinarke NIN-a, Marijane Milosavljević, objavljen pre 3 meseca o Bogoljubu Kariću. Ona za B92 kaže da je osim teksta promenjen naslov, kao i da su dodate rečenice kojima se najavljuje pobeda Karićeve stranke na lokalnim izborima. "Ispod stoji moj potpis", kaže Marijana Milosavljević i dodaje: "Ja se odričem ovog teksta i ja ne radim za Bogoljuba Karića, niti me je iko pitao da se moj tekst nađe u njegovom dodatku i mislim da sam zloupotrebljena."

U Prijepolju, pak, svaki 35 punoletni građanin ove opštine je kandidat na lokalnim izborima. Danas je na centralnom trgu sa sve slikama Draže Mihajlovića, Karadžića i Mladića promovisana petočlana odobrnička grupa ''Pod kokardom'', prenosi dopisnik B92, Muharem Mutavdžija.

Dok se na bošnjačkoj strani eksploatiše nedavna pucnjava u Novom Pazaru, među kandidatima srpske nacionalnosti pravi medijski rat vodi se za podršku episkopa Filareta. Mada je njegova preosvećenost podržala kandidata DSS-a, o politički blagoslov crkve otimaju se na lokalnoj televiziji gotovo svakodnevno kandidati radikala, socijalista i Nove Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.