Izvor: B92, 22.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak počinju suđenja za ubistvo Stambolića i atentat u BUdvi

Beograd -- Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak počinje suđenje optuženima za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića i za pokušaj ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi. Optužnica za podstrekavanje na ova dva zločina tereti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, kao pomagače bivšeg načelnika Generalštava VJ Nebojšu Pavkovića i bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića, a kao organizatore i neprosredne izvršioce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistva pripadnike rasformiranih "crvenih beretki", među kojima i Milorada Lukovića Legiju. Suđenja su obuhvaćena zajedničkom optužnicom jer je većina optuženih učestvovala u pripremi i izvršenju oba zločina. Okrivljeni za ubistvo Stambolića dobili su za taj zločin od Legije po 20.000 nemačkih maraka, a za pokušaj ubistva Draškovića u Budvi po 10.000 hiljada maraka. Prema navodima optužnice, detalje o oba zločina u istražnom postupku opisali su Duško Maričić i Leonid Milivojević, kao i Nenad Šare koji je dobio status svedoka-saradnika, a koji je istražiteljima pokazao mesto gde je ubijen i sahranjen Stambolić. Radomir Marković je u pretkrivičnom postupku detaljno opisao svoju i uloge Miloševića, Pavkovića i Legije, ali se tokom istrage branio ćutanjem tvrdeći da je prethodni iskaz dao nakon obećanja da će dobiti status svedoka-saradnika, što je tužilac odbio.

Sa kakvim dokazima počinje ovo suđenje, za B92 govori advokat porodice Stambolić, Nikola Barović. "U slučaju Budve, o njoj postoje iskazi i svedoka i postoje dokazi u materijalnom smislu, kako se to kaže, odnosno postoje nalozi za korišćenje vojnih helikoptera za prebacivanje atentatora iz Budve prema Kraljevu i onda dalje prema Beogradu. U slučaju Ivana Stambolića postoje iskazi svedoka", rekao je Barović.

Među desetoricom optuženih nalazi se i bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović koji se tereti da, iako je znao, nije prijavio pripremanje zločina, niti je to učinio nakon njihovog izvršenja. Posebnu zanimljivost predstojećeg suđenja predstavlja činjenica da je ovo prvi postupak u Srbiji u kojem se Milošević imenuje kao podstrekač zločina. Međutim, kako kaže Barović, čak i da mu se dokaže krivica, zbog suđenja u Hagu on ovim postupkom ne može da bude osuđen. "U formalno-pravnom smislu, da bi bio osuđen, da bi bila doneta presuda, morao bi da se pojavi pred sudom, moraće da se održi jedno drugo suđenje, ali se u ovom postupku može dokazati i ovom presudom pokazati ko je naredbodavac. Ali u fomalnom smislu on neće biti među onima koji se osuđuju tom presudom, jel je postupak izdvojen", rekao je Barović.

Mada se u javnosti dugo spekulisalo time da je pravi naručilac ubistva Ivana Stambolića supruga Slobodana Miloševića Mira Marković, zbog čega je, navodno, i pobegla iz zemlje, njeno ime se ne pominje u optužnici, niti je njeno ime bilo ko od okrivljenih pomenuo tokom saslušanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.