Izvor: B92, 03.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak verifikacija mandata ili konstatovanje promene

Beograd -- Sednica Skupštine Srbije i Crne Gore zakazana je za 5. mart, ali još nije izvesno da li će to biti konstitutivna sednica ili će na njoj samo biti konstatovana promena delegacije iz Srbije. Predsednik Skupštine SCG Dragoljub Mićunović smatra da sednica neće biti konstitutivna, jer Ustavna povelja precizira drugačije rešenje - da se u slučaju izbora u jednoj od republika sastav parlamenta SCG usklađuje sa snagama u republičkoj Skupštini. Mićunović je agenciji Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao da se u ovom slučaju usklađuje samo deo delegacije koja dolazi iz Srbije, a da je parlament državne zajednice jedinstven. "Stoga se ne može jedan deo parlamenta konstituisati, a drugi ne", rekao je predsednik parlamenta SCG.

On je dodao da bi konstitucija parlamenta značila ponovno biranje predsednika, potpredsednika, predsednika državne zajednice i Saveta ministara SCG. Prema njegovim rečima, Skupština SCG nije raspuštena i postoji iako će se u njoj promeniti jedan deo poslanika.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Šami, pozivajući se na odredbe Ustavne povelje, smatra da nema drugog načina nego da sednica parlamenta SCG počne verifikacijom novih mandata i izborom novog predsedništva Skupštine. Šami je agenciji Beta kazao da je, nakon izbora u Srbiji, reč o novom sazivu Skupštine SCG i da Ustavna povelja precizira da se nakon izbora u republikama članicama ponovo biraju i poslanici u parlamentu državne zajednice.

Ni Šami, ni Mićunović nisu mogli da preciziraju kako će na sednici biti prevaziđena razlika u njihovim stavovima.

Potpredsednik Skupštine SCG i funkcioner crnogorske Demokratske partije socijalistia Milorad Drljević rekao je da ta stranka ničim neće uslovljavati izbor novog predsednika parlamenta SCG. "Nećemo ulaziti u njihova kadrovska rešenja, poštovaćemo volju novih vlasti u Srbiji, nema nikakvog uslovljavanja", rekao je Drljević za podgoričke "Vijesti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.