Izvor: B92, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U januaru tranzit NATO trupa

Beograd -- Pomoćnik ministra inostranih poslova Bratislav Đorđević najavio da se prvi tranzit trupa NATO kroz Srbiju očekuje za mesec dana.

"Reč je o tranzitu za potrebe snabdevanja jedinica u operacijima NATO na Kosovu i BiH", rekao je Đorđević za Blic. On je kazao da bi do kraja ove ili početkom naredne godine trebalo da budu potpisani tehnički aranžmani koji određuju detalje kao što su tačne rute i način na koji će se njihovi konvoji kretati.

"Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada neće biti sletanja aviona na beogradski aerodrom, ali će biti preleta kroz naš vazdušni prostor", rekao je Đorđević.

Zamenik šefa diplomatije je kazao da svi detalji aranžmana još nisu usaglašeni, ali da će se trupe NATO kretati kroz Srbiju dvema rutama, od kojih jedna vodi od graničnog prelaza sa Hrvatskom, a druga od BiH ka Kosovu.

Aranžmanom je predviđeno da se konvoj kreće bez pratnje policije, "ali ukoliko im je ona potrebna NATO će tu uslugu platiti".

Đorđević kaže i da će 18. decembra u Srbiji biti otvorena kancelarija NATO za vezu, sa sedištem u zgradi Ministarstva odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.