U grobnici u Petrinji otkriveno 160 tela

Izvor: Politika, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U grobnici u Petrinji otkriveno 160 tela

Reč je o najvećoj poznatoj zajedničkoj grobnici na području Banije i Korduna, u kojoj se nalaze tela Srba ubijenih tokom akcije "Oluja", potvrdio predsednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović

Predsednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović potvrdio je juče beogradskoj televiziji B92 da su u zajedničkoj grobnici na groblju u Petrinji otkrivena tela 160 osoba, žrtava akcije hrvatske vojska "Oluja", u avgustu 1995. godine.

Kako navodi B92, reč je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o najvećoj poznatoj zajedničkoj grobnici na području Banije i Korduna, u kojoj se nalaze tela Srba ubijenih tokom te akcije. Među 160 žrtava ima civila i vojnika, kao i više od 30 žena.

Grobnica u Petrinji nastala je 1995. godine, kada su hrvatske snage "čistile teren" posle ratnih dejstava, kako bi se, nakon stvaranja političkih prilika, posmrtni ostaci identifikovali i poslali porodicama. "Hrvati su izvršili asanaciju terena i posle 'Bljeska' i 'Oluje' pokopali oko 1.200 žrtava, ali onda su zastali. Nikako da dođu te političke prilike, realne okolnosti, kada bi trebalo ekshumirati te žrtve", izjavio je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Posle iskopavanja, sa posmrtnih ostataka uzeti su uzorci kostiju koji će poslužiti za identifikaciju žrtava. "Mnogo toga zavisiće od kvaliteta uzoraka. Oni se u laboratoriji upoređuju sa krvlju porodica nestalih i kada dođe do poklapanja uzoraka, onda se sa 99,9 odsto može tvrditi da se radi o traženoj osobi", kazao je Odalović.

On je dodao da je saradnja s Hrvatskom komisijom za nestale konačno dala rezultate i izrazio nadu da će se ispitati i preostalih desetak lokacija na tom području u kojima prema neproverenim informacijama ima više od 500 tela. "Od jeseni ćemo dogovoriti detalje sa Hrvatima. Ima u Petrinji, Dvoru, Selištu... Mi ćemo brzo otići u izviđanje, dogovoriti prioritete", kazao je Odalović.

Ekshumacija tela u Petrinji obavljena je na zahtev Haškog tribunala, ali taj sud nije podigao nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u "Oluji" na području Banije i Korduna, takozvanog sektora "Sever", kao ni za zločine tokom "Bljeska", u maju 1995. u zapadnoj Slavoniji.

Beta

[objavljeno: 18.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.