Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ekspozeu ničeg novog

Beograd -- Principi na kojima premijer Vojislav Koštunica zasniva politiku svog novog kabineta ne donose ništa novo, ocenjuju analitičari.

Kosovo kao prioritet, Hag, evropske integracije, ekonomija i borba protiv korupcije, stare su teme, ali je retorika predsednika Vlade sada nešto oštrija u odnosu na 2004. godinu, kada je prvi put podnosio ekspoze, smatraju stručnjaci.

Saradnja sa Haškim tribunalom, jedan je od principa nove vlade Srbije koji je premijer Koštunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomenuo, doduše, samo u okviru jednog pasusa. Koštunica je, naime, rekao da je postignuta saglasnost da se saradnja sa Tribunalom okonča.

Na vrlo sličan način o toj saradnji premijer je govorio i u svom prethodnom ekspozeu 2004, kada je rekao: "Srbija mora da reši pitanje saradnje s Haškim tribunalom i Vlada će učiniti sve da ta saradnja konačno postane dvosmerna."

Vojin Dimitrijević, direktor beogradskog Centra za ljudska prava ocenjuje za B92 da se dva ekspozea ipak razlikuju: "Ako je od devete rupe postao treća rupa, koliko se ja razumem u svirala i u frule, treća rupa ipak igra neku ulogu. Drugo, kao što ste i sami primetili, rečnik je malo promenjen. Naravno, ne može se očekivati od gospodina Koštunica da prevali preko usta da neko treba da bude lišen slobode ili hapšen", kaže Dimitrijević.

Za građane Srbije ekonomska pitanja, odnosno povećanje plata i životni standard, svakako je najbitnija. Međutim, ti problemi u ekspozeu premijera Koštunica svoje mesto su našli u četvrtom principu, nakon Kosova, evropskih integracija i Haga:

"Ključni prioritet Vlade u oblasti socijalne politike jeste smanjenje nezaposlenosti i siromaštva. Plan Vlade je da do 2010. godine godišnja stopa zaposlenosti kontinuirano raste, a stopa nezaposlenosti opada, i da se u različite vrste aktivnih mera zapošljavanja uključi do 70 odsto nezaposlenih lica", kazao je Koštunica u ekspozeu.

Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište smatra da je Koštuničin ekspoze napravljen za vladu koja raspodeljuje siromaštvo i ne pravi bolje poslovno okruženje:

"To oko poboljašavanja poslovnog okruženja, na tu temu praktično nema ništa, sem nešto malo oko privatizacije javnih preduzeća. Po pravilu, reč naših političara ne treba ozbiljno uzimati, mnogo ozbiljnije treba uzimati dela. Dakle, ovo nije razvoji ekspoze, ovo je ekspoze preraspodele siromaštva."

Prvu poziciju, kao i u mnogim slučajevima do sada, kod premijera i dalje zauzima Kosovo, odnosno jasna politika Srbije po tom pitanju. Tako postavljen princip Vlade predsednik Srbije Boris Tadić protumačio je kao integritet Srbije, što se slaže i sa stavom premijera, koji tvrdi i da bi jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova izazvalo probleme:

Tadić: Mi nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije, kao što nikada nećemo odustati od članstva u Evropskoj Uniji.

Koštunica: Podrazumeva se da svaka država koja bi donela odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti mora voditi računa da bi to proizvelo ozbiljne posledice u međusobnim odnosima, u skladu sa praksom međunarodnog ophođenja.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje za B92 da ekspoze Koštunice ne sadrži ništa novo.

Janjić kao jedinu novinu navodi izričit govor, koji ukazuje na tvrd i pragmatičan pristup Koštunice pitanju Kosova: "Mogli bismo da kažemo da je to jedna vrlo dobra retorika, ali prazna, jer Koštunica se nada da neće doći, i najverovatnije neće doći do unilateralnog priznanja. Ono što je u tom delu najvažnije, to je zapravo poruka Srbima. Koštunica je poručio da ostaju na Kosovu, što bi indirektno trebalo da znači da u ovom momentu Beograd neće insistirati na podeli."

Poslednje mesto u Koštunicinom ekspozeu zauzela je borba protiv korupcije, koja podrazumeva efikasnu primenu antikorupcijskih propisa.

Paralele radi, ta borba najavljivana je i prethodnog puta, i to preko Saveta za borbu protiv korupcije. Međutim, poslednje godine više su obeležili međusobni sukobi Saveta i Vlade upravo oko primene propisa, nego što je u toj oblasti išta urađeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.