Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksplozijama stradale dve crkve na Kosovu

Priština, Gračanica -- U poslednjih 24 sata u dve odvojene eksplozije na Kosovu, uništene su dve crkve. "Jedna od njih nalazi se u Ljubovom selu, a druga u mestu Đurakovac u opštini Istok", potvrdio je za Radio B92 portparol UNMIK-a Andre Anjeli. "Prvi napad se dogodio nešto pre ponoći u subotu u crkvi 'Svi srpski sveci' u Đurakovcu. Prijavljene su tri eksplozije unutar crkve, koje su uništile nameštaj unutar crkve, kao i prozore i vrata. Drugi incident se dogodio u nedelju ujutro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 5 i 30 u Ljubovom selu u opštini Istok. Prema informacijama koje mi imamo ova crkva je potpuno uništena. U oba ova incidenta niko nije povređen", objasnio je portparol UNMIK-a. Anjeli je dodao da će u toku popodneva šef UNMIK-a Mihael Štajner obići mesta na kojima su se nalazile crkve. "Prilikom posete očekuje se da će šef UNMIK-a saopštiti neke nove detalje koji su vezani za istragu o ovim eksplozijama", rekao je Anjeli.

Povodom ovih incidenata oglasio se i vladika raško-prizrenski Artemije. On je ocenio da odgovornost za poslednje, kao i ranije napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu snose međunarodne misije u pokrajini, a pre svega KFOR. "Dogodilo se ono što smo predviđali kada je KFOR počeo da povlači kontrolne punktove od naših svetinja. Poslednje stradanje crkava pokazuje koliko oni ne poznaju neprijatelja", rekao je episkop raško-prizrenski.

Šef poslaničkog kluba koalicije " Povratak" u Skupštini Kosova Rada Trajković u izjavi za Radio B92 kaže da su eksplozije posledica činjenice da KFOR toleriše delovanje albanskog ekstremizma i terorizma u pokrajini. "Ovo sve govori da mi na delu imamo nešto što je u stvari raskorak između reči i dela. Reči koje govore o značajnom poboljšavanju bezbednosne situacije, i dela koja govore o rušenju naših crkava, i daljem našem civilizacijskom nestajanju sa tog prostora. I neka činjenice govore o nečemu što je uspeh međunarodne zajednice, o nečemu što je realnost na tom prostoru, a to je, nažalost, i dalje delovanje albanskih ekstremista i terorista sa, svakako, vrlo jakim naglaskom na nešto što je islamski fundamentalizam", rekla je Rada Trajković.

Na kraju recimo i to da su nepoznata lica otvorila vatru na srpsku porodicu u selu Vrbovac u opštini Vitina. Informativna služba raško-prizrenske eparhije saopštila je da u napadu nije bilo povređenih. Povodom ovog incidenta Raško-prizrenska eparhija ocenjuje da za Srbe ne postoji minimum bezbednosti za normalan rad i život na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.