U centru pažnje - Avganistan

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centru pažnje - Avganistan

15.06.2012. -

Međunarodne trupe, bez obzira na predviđeni rok povlačenja iz Avganistana, trebalo da poboljšaju efikasnost napora u borbi protiv trgovine drogom i terorizma i da podnesu izveštaj Savetu bezbednosti UN o sprovođenju svog mandata u Kabulu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na konferenciji o Avganistanu.

Tema je pomoć Avganistanu, pomoć njegovom oporavku i povratak stabilnom, mirnom razvoju - to su glavni zadaci tkzv. Istanbulskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << procesa. Osnovan je u novembru 2011. godine, pod istim imenom na konferenciji u Turskoj. Učesnici konferencije su 15 zemalja, uključujući Rusiju, Indiju, Kinu, Kazahstan i Iran.

Kabul danas - to je dobar primer koliko su relevantni problemi koje su imenovali učesnici konferencije: bezbednost, ekonomska modernizacija, borba protiv trgovine drogom.

Govoreći o primarnim zadacima u vezi sa obnovom Avganistana, Lavrov je naglasio - Rusija je preduzela konkretne korake u tom pravcu:

„Otvoreni smo za saradnju sa svim zainteresovanim državama u sprovođenju, za Avganistan, svih relevantnih socio-ekonomskih projekata - poput obnove tunela „Salang", fabrike veštačkog đubriva i termoelektrane u Mazari Šarifu, izgradnje hidroelektrana. Ne čekajući druge potencijalne donatore, ruska strana je izrazila svoju spremnost da investira 500 miliona dolara u projekat „Kaza-1000" za uspostavljanje dalekovoda koji će povezivati centralne i južne delove Azije, kao i izgradnju tj. povezivanje na TAPI gasovod. Nadamo se pozitivnom odgovoru zemalja učesnica."

Drugo ključno pitanje za obnovu Avganistana - bezbednost i borba protiv trgovine drogom. Istovremeno, Rusija je takođe aktivno uključena u programe obuke kako civila, tako i vojnog osoblja i specijalnih odreda policije za borbu protiv trgovine drogom. Međutim, imajući u vidu predstojeće povlačenje koalicionih snaga u zemlji i regionu, stvaraju se i dodatni rizici, podvukao je Sergej Lavrov:

„Uvereni smo da međunarodne snage, bez obzira na rok povlačenja iz Avganistana, moraju pojačati svoje napore u borbi protiv kako terorizma, tako i proizvodnje i trgovine drogom. I izvestiti Savet bezbednosti UN o sprovođenju mandata. Borba protiv proizvodnje droge zahteva posebnu pažnju i odlučne akcije, što podrazumeva uništavanje useva droge i laboratorija za proizvodnju heroina. Ova pitanja bi trebalo da budu prioritet u radu našeg tima."

Sergej Lavrov je ponovo naglasio potrebu da koristi iskustvo Organizacije ugovora kolektivne bezbednosti za borbu protiv trgovine drogom. Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova je naglasio da nedostatak odgovora na ruske predloge smanjuje efikasnost kolektivnih napora za postizanje ciljeva, koje je postavila organizacija UN.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.