U aprilu Strategija za povratak prognanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U aprilu Strategija za povratak prognanih

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je danas da će Vlada Srbije već početkom aprila usvojiti strategiju za povratak pognanih na Kosovo i Metohiju.

On je upozori da još ima mnogo izbeglih sa Kosova i Metohije koji su smešteni u kolektivnim centrima i privatnom smeštaju, a "koji jedva sastavljaju kraj sa krajem".

Vlada Srbije čini ogroman napor da pomogne tim ljudima, kazao je ministar televiziji B92, dodajući da država za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbeglice sa Kosova može da uradi mnogo, ali da je do sada učinjeno veoma malo.

Prema njegovim rečima, vlada čini velike napore da građanima na Kosovu i Metohiji, koji imaju problema sa snabdevanjem, obezbedi električnu energiju, pre svega u dogovoru sa Međunarodnom zajednicom.

Bogdanović je ocenio i da predsednici lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji moraju da vode računa o tim građanima, jer se "ne može očekivati od vlade da rešava konkretne probleme".

Na pitanje da li pomoć koju Srbija izdvaja dolazi u ruke onima kojima je ona napotrebnija, Bogdanović je kazao da je Ministarstvo utvrdilo da je "bilo određenih nepravilnosti".

U avgustu prošle godine formirana je komisija za kontrolu trošenja novca koji ide na prostor Kosova i Metohije, podsetio je on, i dodao da se "ovih dana" sumiraju rezultati. Kontrolom novca u lokalnim samoupravama, kako je rekao, ušteđeno je nekoliko miliona dinara na mesečnom nivou.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih ciljeva da se sistemski reše ovi problemi, odnosno da se uvede sistem kako bi se dobili podaci o tome kome treba pomoći i da li ta pomoć ide u prave ruke.

"Naš osnovni cilj je da pomognemo svakom građaninu koji je dole ugrožen, a koji je ostao da živi sa svojom porodicom pored svih dešavanja i nedaća", kazao je Bogdanović i naveo da to nije nimalo lak zadatak, jer iziskuje vreme i novac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.