Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Vojvodini nema separatizma"

Beč -- Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da u Vojvodini nema separatizma i da niko ne razmišlja o posebnoj državi.

On je rekao i da između Vojvodine i Kosova ne treba praviti paralele. Posle sastanka sa predsednicom parlamenta Austrije Barbarom Pramer, Kostreš je novinarima u Beču rekao da Vojvodina, kao "most između Srbije i Evrope", može u velikoj meri da pomogne evropskim integracijama Srbije.

"Vojvodina mora imati veće ustavne nadležnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje podrazumevaju zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kako bi mogla da doprinese bržim evropskim integracijama Srbije", kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je ocenjeno da jedan od prioriteta nove vlade Srbije treba da bude ubrzanje saradnje sa Haškim tribunalom jer će tako biti otklonjene nesuglasice koje sprečavaju nastavak pregovora sa Evropskom unijom.

Dodao je da je postignut dogovor o budućoj saradnji parlamenata Austrije i Vojvodine, posebno sa Domom austrijskih pokrajina.

Kostreš se danas u parlamentu Austrije sastao i sa potpredsednikom tog doma Mihaelom Špindlegerom, koji je novinarima rekao da je veoma zadovoljan kontaktima koje je uspostavio sa predstavnicima vojvođanske administracije.

Prema Špindlegerovim rečima, Vojvodina i Srbija moraju da ispune preduslove koji su potrebni za uključenje u evropske integracije, ali je naveo i da "Evropa treba da pruži ruke, kako bi se pripremili za zajedničku budućnost".

"Potrebno je da uspostavimo i ekonomsku i saradnju u oblasti bezbednosti, kako bismo imali stabilnu situaciju u regionu. Isto tako, veoma je važno da se i određena sredstva ulože u Vojodinu, kako bi ta zajednička budućnost bila lakše ostvariva", kazao je Špindleger.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš boravi u poseti Austriji, tokom koje je održao više susreta sa najvišim predstavnicima parlamenta i Ministarstva inostranih poslova te zemlje, kao i sa predstavnicima Privredne komore Austrije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.