U Vladi 17 ministarstava

Izvor: Politika, 06.Mar.2011, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vladi 17 ministarstava

Vladajuća koalicija postigla je dogovor o rekonstrukciji kabineta Mirka Cvetkovića

Vlada Srbije će danas uputiti Skupštini Srbije Predlog zakona o ministarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi, saopšteno je sinoć iz Vlade Srbije. Prema ovom predlogu, novi kabinet Mirka Cvetkovića imaće 17 resora, sedam manje nego do sada, i ukupno 21 člana Vlade. Kako „Politika” saznaje, premijer će, najverovatnije, lično rukovoditi resorom finansija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Vlada će imati sledeća ministarstva: 1. spoljnih poslova; 2. odbrane; 3. unutrašnjih poslova; 4. finansija; 5. pravde; 6.poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede; 7. ekonomije i regionalnog razvoja; 8. infrastrukture i energetike; 9. državne uprave, lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava; 10.prosvete i nauke; 11. omladine i sporta; 12. zdravlja; 13. rada i socijalne politike; 14. životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja; 15. kulture, informisanja i informacionog društva; 16. za Kosovo i Metohiju; 17.vere i dijaspore.

Nova Vlada Srbije mogla bi da počne s radom za najduže desetak dana. Tu procenu dala je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović imajući u vidu da će kroz parlament, moždaveć u utorak, morati da prođu predlozi novih zakona o ministarstvima i o Vladi.

Pošto je reč o jednoj potpuno novoj situaciji za Srbiju, jer do sada nikada nije bila suočena s rekonstrukcijom ovog tipa u kojoj se pojedina ministarstva ukidaju ili spajaju, morala je da bude utvrđena i potpuno nova procedura. Predloženi zakoni će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u „Službenom glasniku”, a to je po pravilu sedam dana pošto su usvojeni. Na sednici na kojoj budu razmatrane izmene zakona o Vladi i ministarstvima uslediće i razrešenje ministara koji ostaju bez resora. Ukoliko se to desi poslanici će raspravljati o njihovom radu. Verovatnija je opcija da oni sami podnesu ostavke jer u tom slučaju nema rasprave nego se samo konstatuje da je svaki od tih ministara podneo ostavku. Zatim sledi izbor novih ministara. Zanimljivo je da će premijer predložiti i ministra za NIP iako to ministarstvo ne postoji u novoj vladi tako da će ko god to bio, na ovom mestu biti najkraće u istoriji srpske demokratije.

J. C. – M. A.

objavljeno: 06.03.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovorena rekonstrukcija: Manja Vlada

Izvor: Press, 07.Mar.2011, 01:36

Vladajuća koalicija postigla je dogovor o rekonstrukciji Vlade i obelodanila novu šemu kabineta Mirka Cvetkovića koji će imati 17 ministarstava i ukupno 21 člana

Nastavak na Press...

Zakoni o ministarstvima i vladi u Skupštini

Izvor: Mondo, 07.Mar.2011

Vlada Srbije će danas uputiti Skupštini Srbije Predlog zakona o ministrarstvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Vladi. Nova vlada operativna za nedelju dana.

Nastavak na Mondo...

OBRADOVIĆ NEĆE UNAPRED DA PRIČA O RESORU NAUKE

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011

BEOGRAD - Rekonstruisana Vlada Srbije imaće 17 ministarstava, a ukupno 21 člana. Međutim, još se ne znaju personalna rešenja. Aktuelni ministri i premijer pitanje personalnih promena stavljaju u drugi plan u odnosu na suštinsko pitanje rekonstrukcije vlade i način njenog rada...Predsednica Skupštine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.