U Strazburu o razrešenim sudijama?

Izvor: B92, 25.Jun.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Strazburu o razrešenim sudijama?

Beograd -- Neizabranim sudijama i tužiocima 30. juna prestaje radni odnos. Društvo sudija priprema predstavku za sud u Strazburu.

Ustavni sud je od 1 500 žalbi do sada rešio samo jednu, a sledeću sednicu je zakazao za 1. jul.

U slučaju da se situacija ne reši, građani Srbije će patiti ali i nažalost platiti, izjavila je Dragana Boljević, presednica Društva sudija Srbije.

Dragana Boljević je naglasila da uprkos svim naporima da se situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevaziđe i bez i obzira na evropske standarde i preporuke međunarodnih stručnjaka do sada nije postignut nikakav rezultat.

Kako je najavila, Društvo sudija Srbije tražiće prijem kod predsednice ustavnog suda kao i predsednika Srbije.

A ukoliko ne bude konstatovano da sudijama nije prestala sudijska funkcija, odnosno donet zakonski ili podzakonski akt kojim im se produžava materijalno, socijalno i zdrasvtveno obezbeđenje, sledeće nedelje počeće sa radom na modelu predstavke za sud u Strazburu.

"Ja se i sada izvinjavam građanima Srbije u ime svih onih institucija zbog kojih mi sada pričamo o ovom problemu i zbog kojih će građani Srbije patiti ako se nešto ne bude rešilo, i platiti”, rekla je Boljevićeva.

"Trudili smo se da napadamo problem a ne ljude, trudili smo se da ukažemo da je stvar sistemski loše urađena i da sistemski nikada nije ni mogla da da dobre rezultate. Trudili smo se da im damo vremena dovoljno se dogovore, da nađu izlaz i da koliko toliko čistog obraza iz ovoga izađu, ali izgleda da nisu imali dovoljno sluha”, ocenila je predsednica Društva sudija Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.