Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema dogovora oko Ustava

Beograd -- Nakon što se 25 evropskih država dogovorilo oko Ustava, postavlja se pitanje kako stranake u Srbiji to ne uspevaju.

Jedan od učesnika na izradi Ustavne povelje Srbije i Crne Gore Zoran Lutovac, kaže da za to, najveću odogovrnost snose poltičke elite koje ustav koriste u političke svrhe i ne pokušavaju da objasne zašto je to pitanje uopšte važno. "Ne postoji svest o značaju Ustava. Tako, često u našim medijima možete čuti komentare 'Usrtav se ne jede', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'Ustav se ne maže na hleb' i tako dalje. Dakle, ne postoji svest da se Ustav, neposredno i poredno, tiče svih nas", rekao je Lutovac.

Novinar nedeljnika "Vreme" Teofil Pančić, kaže da osim što nema konsenzusa u kakvoj zemlji Srbiji hoćemo da živimo, poređenje Srbije i Evope je vrlo tužno. "Nije stvar u tome što smo po standardu, ispod neke razvijene zemlju, poput recimo Švajcarske. Ono što je ovde problem je to što ja ne vidim u nekoj dominantnoj društvenoj snazi, političkoj volji ili kod građana, da postoji istinska volja da se uopšte ide ka tim standardima. Sve je po sistemu 'kako ćemo-lako ćemo', 'baš nas briga, mi imamo svoje specifičćnosti'. Sve što bi ljudi ovde od standarda hteli je mercedes", kaže Pančić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.