U Skupštini glasanje bez kvoruma?

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Maj.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini glasanje bez kvoruma?

Beograd -- Poslanik DSS-a Miloš Aligrudić je snimao kamerom poslanike vladajuće većine kako bi dokazao da izglasavaju zakone bez kvoruma.

Poslanička grupa DSS-a osporava regularnost jučerašnjeg glasanja u Skupštini Srbije. Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić u Skupštinsku salu uneo je juče svoju privatnu kameru i snimio kako u nekoliko poslaničkih jednica stoje kartice, ali poslanika vladajuće većine nema. To je, kako navodi Aligrudić, dokaz da u sali dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se glasalo nije sve vreme bilo kvoruma.

Miloš Aligrudić juče je posao poslanika zamenio poslom snimatelja. To je prema njegovim rečima bio jedni način da dokumentuje da glasanje nije bilo regularno.

Snimak koji je podelio novinarima, kaže Aligurdić, dokaz je da u pojednim trenutcima u sali nije bilo kvoruma.

Na snimku se vidi da na monitoru sve vreme stoji da je prisutno 126 poslanika vladajuće većine, njihove kartice su u poslaničkim jednicama, ali nisu svi u sali.

"Snimljeni su poslanici koji su (juče) stavili svoje poslaničke kartice u jedinice i napravili kvorum za glasanje, a da pritom nisu bili ni u sali niti su glasali", rekao je Aligrudić novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je naveo da se, u trenutku kad je predsednica (parlamenta) rekla da je prisutno 126 ili 127 poslanika, moglo lako utvrditi da nije bilo toliko poslanika u sali, što potkrepljuje snimak.

Prema njegovim rečima, pošto se u danu za glasanje ne može istaći prigovor na neregularnost glasanja nije bilo drugog izbora nego privatnom kamerom zabeležiti ono što se dešavalo u sali.

"Ono što smo snimili ne podrazumeva čekanje, niti vrebanje neregularnosti. Ceo proces snimanja trajao je šest najviše minuta", rekao je Aligrudić koji je novinarima podelio snimljeni materijal.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, odbacuje tvrdnje DSS-a i kaže da je sve vreme pazila da bude kvoruma u sali.

"Sve vreme je bilo kvoruma. Bitno je da su poslanici vladajuće većine koji se ne izjašnjavaju o najvećem broju amandmana bili u sali, da je njihova kartica tu gde su i oni a to što se ne izjašnjavaju daje im pravo da mogu malo i da ustanu", rekla je ona novinarima u Domu Narodne Skupštine.

Prema rečima Đukić-Dejanović tempo glasanja je takav da mali broj poslanika može "baš mirno da sedi sve vreme, bez obzira što se daju pauze."

Đukić-Dejanović je ocenila da snimanje poslanika u sali nije u redu i da se pre radi, kako je rekla, o "svojstvu čoveka a ne o poslanicima pojedinih poslaničkih grupa”, ističući da ona sama ne može doneti zabranu o snimanju poslanika.

Ona je dodala da je u skupštinskoj sali u ponedeljak sve vreme bilo 126 poslanika.

"Kad smo ocenili da nas nema 126, pored toga što smo planirali da radimo znatno duže prekinuli smo sednicu. Vodili smo računa o tome i sve vreme nas je bilo 126”, precizala je ona.

Inače, čitava priča pokrenuta je na Administrativnom odbor. Poslanik Demokratske stranke Boško Ristić tražio je da se odbor izjasni o jučerašnjem ponašanju Miloša Aligrudića.

Administrativni odbor zaključio je da je neovlašćeno snimanje video kamerom u sali za sednice suprotno Poslovniku.

Nakon ovakog zaključka odbora, DSS je snimak podelio novinarima i osporio glasanje.

Skupština je juče usvojila samo dva zakona, zakon o državni simbolima i zabrani proizvodnje i skladištenu hemijskog naoružanja.

Usvojen zakon o strankama i ekološki zakoni

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o političkim strankama, kao i niz zakona iz oblasti ekologije kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje sa propisima EU.

Prema Zakonu o političkim strankama, koji je Skupština Srbije danas usvojila, stranku će ubuduće moći da osnuje najmanje 10.000 punoletnih građana.

Za osnivanje stranaka nacionalnih manjina biće potrebno najmanje 1.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije.

Za Zakon o političkim strankama, kojim se ukida dosadasnja odredba da stranku može da osnuje 100 građana, glasalo je 127 poslanika vladajuće koalicije.

Zakonom je predviđena i obaveza preregistracije svih političkih organizacija, a partije koje to ne učine - a u Srbiji ih ima skoro 600 - biće brisane iz registra.

Među usvojenim ekološkim propisima, nalaze se zakoni o upravljanju otpadom, ambalaži i ambalažnom otpadu, zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kao i izmene zakona o zaštiti životne sredine.

Zakon o upravljanju otpadom treba da suzbije neadekvatno postupanje sa otpadom, što je jedan od najvećih ekoloških problema Srbije.

Taj zakon, koji se usaglašava sa evropskim propisima, uspostavlja integralno upravljanje otpadom, sa ciljem da se stvore uslovi za smanjenje nastajanja otpada, razvojem čistijih tehnologija.

Zakonom o ambalažnom otpadu predviđeno je uspostavljanje standarda zaštite životne sredine koje ambalaža mora da ispunjava, ali se uspostavljaju i uslovi integrisanog upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Zakon o ribljem fondu reguliše očuvanje i zaštitu, ulov, korišćenje i promet riba. Izmenama Zakona o zaštiti životne sredine predviđeno je znatno pooštravanje kaznene politike, tako da će novčane kazne biti povećane i do 15 puta, a kazne za privredne prestupe dostizaće desetostruke iznose.

Skupština je potvrdila i Roterdmsku konevenciju o postupku davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini, kao i amandmane na aneks B Kjoto protokola uz Okvirnu konvenciju o promeni klime.

Roterdamskoj konvenciji pristupilo je više od 120 država, među kojima su sve zemlje članice EU i sama EU, a ta konvencija predstavlja prvu liniju odbrane za uvoz opasnih hemikalija.

Poslanici su potvrdili i Konevenciju o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Parlament je time, tokom dvodnevnog glasanja, usvojio ukupno 16 zakona iz oblasti ekologije, koji su bili na dnevnom redu protekle sednice, a kojima se uspostavljaju efikasnijih mehanizmi za zaštitu životne sredine i propisi usklađuju sa standardima EU.

U nastavku sednice počelo je izjašnjavanje o Predlogu zakona o političkim strankama. U međuvremenu, novi član Saveta Državne revizorske institucije Danka Aksentijević položila je zakletvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.