Izvor: Blic, 29.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skoplje sa Unmik pasošima

U Skoplje sa Unmik pasošima

Slovenačko diplomatsko-konzularno predstavništvo u Skoplju nadležno je za izdavanje viza građanima sa Kosmeta koji imaju Unmik dokumenta, potvrdila je juče za 'Blic' Jadranka Šturm Kocjan, otpravnica poslova Ambasade Slovenije u Beogradu.

U Ambasadi Slovenije u Beogradu i konzularnom odeljenju u Podgorici zahteve za vize mogu da podnose samo građani SCG sa Kosmeta koji imaju pasoše državne zajednice, navodi se u pisanom odgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slovenačkog diplomatskog predstavništva u Beogradu.

Građani Kosmeta sa Unmik putnim ispravama moraju više puta lično da dolaze u konzularno odeljenje u Skoplju, pa je zbog blizine makedonske prestonice odlučeno da u konzulatu u Skoplju i apliciraju za vize.

- Ta odluka je donesena na osnovu mnogih upozorenja i brojnih primera zloupotrebe dokumenata izdatih od strane Unmika na Kosovu i predstavlja tehničko pitanje - navodi Šturm Kocjan i ističe da 'ovo pitanje nije nikako moguće interpretirati kao diplomatski skandal'. Ona takođe negira ranije navode 'Blica' da im je Ministarstvo spoljnih poslova SCG uputilo protestnu notu povodom pitanja izdavanja viza građanima Kosmeta. Podsećamo da je sagovornik 'Blica' iz MSP SCG nedavno potvrdio da je ovo ministarstvo slovenačkim kolegama uputilo protestnu notu zbog prejudiciranja konačnog statusa Kosmeta pre završetaka pregovora o rešenju kosovskog pitanja. Juče, međutim, niko u MSP državne zajednice nije bio spreman da zvanično potvrdi da je Ministarstvo Slovenačkom MSP uputilo protestnu notu, niti je bilo ko bio spreman da razgovara o 'delikatnoj diplomatskoj situaciji sa Slovenijom'. I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.