U Senti predstavljene knjige istoričara Dejana Ristića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 22:09

U Senti predstavljene knjige istoričara Dejana Ristića

Promocija knjiga “Mitovi srpske istorije” i “Zablude srpske istorije”, istoričara Dejana Ristića, održana je u Srpskom kulturnom centru “Stevan Sremac” u Senti.

Izuzetno je važno da poznajemo svoju nacionalnu prošlost. Tamo gde prestaje istorija, počinje mitologija, tamo gde staje mitologija, opet se nastavlja istorija, rekao je autor Dejan Ristić.

"Naši mitovi i segmenti naše mitske i legendarne tradicije su izuzetno bogati. Treba ih dobro poznavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ljubomorno čuvati is a druge strane ne treba ih ni na koji način svesno ili nesvesno zloupotrebljavati u smislu pseudonauke, smitomanije i svega onog štetnog što svako društvo, pa i naše povremeno iznedri", kaže Dejan Ristić, istoričar i autor

Zahvaljujući ovim knjigama možemo lako da uočimo razliku između mitova i zabluda, rekao je Senćanin Nenad Škrbić. Ovaj profesor istorije podelio je sa nama utiske nakon promocije dela Dejana Ristića.

"Pre svega sa strane nauke, jako je važno da ih raščlanimo, da znamo šta je istina, a šta je mit i zabluda i upravo je to gospodin Ristić nama Senćanima na jedan i zanimljiv, a i naučno dokazan način predstavio", kaže Nenad Škrbić, profesor istorije.

Jedan od zadataka Srpskog kulturnog centra jeste negovanje nacionalne istorije, to radimo kroz organizovanje tribina i promocija knjiga naših stručnjaka, istakao je upravnik ove ustanove kulture Miroslav Basarić.

"Fokus je naravno na istoričarima poput Dejana Ristića, koji sa naučne strane, istraživačkim radom dođu do određenih zaključaka i to predstave senćanskoj publici", kaže Miroslav Basarić, upravnik Srpskog kulturnog centra "Stevan Sremac", Senta.

Dejan Ristić, istoričar, prevodilac i scenarista, autor je nekoliko desetina naučnih radova i knjiga. On je osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije i uspostavio Nacionalni dan knjige. Dobitnik je brojnih nagrada u različitim oblastima kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.