U Preševskoj dolini skeptični

Izvor: B92, Beta, 28.Mar.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Preševskoj dolini skeptični

Bujanovac -- Građani Preševa i Bujanovca ne očekuju da će sporazum o principima rekonstrukcije Koordinacionog tela bitno uticati na život ljudi u Preševskoj dolini.

Neki od njih su za sporazum čuli tek na dan potpisivanja. Predstavnici političkih partija u Preševu zameraju predsedniku opštine što ih nije konsultovao ili bar obavestio o potpisivanju sporazuma. Građani Preševa kažu da su tek juče iz medija saznali da je predsednik njihove opštine u Beogradu potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum o principima rekonstrukcije Koordinacionog tela.

Predsednik Skupštine opštine Preševo Ragmi Mustafa kaže da se pre osam godina preko Koordinacionog tela ulagalo u infrastrukturu, ali da najvažnija pitanja za albansku nacionalnu manjinu tada nisu rešena, pa ne očekuje ni sada da će uključivanje u rad organa Vlade Republike Srbije nešto promeniti.

"Imamo dovoljno iskustva da apsolutno do sada nisu bili korektni. Koordinaciono telo nije uspelo da reši krucijalna pitanja Albanaca u Preševskloj dolini, to jest upotrebu jezika i pisma na maternjem jeziku, upotrebu nacionalnih simbola, unapređivanje prosvete”, smatra Mustafa.

Predstavnici opozicionih političkih partija kažu da ih niko iz lokalne samouprave nije konsultovao i da ni oni do nisu nista znali za sporazum do dana njegovog potpisivanja.

"Ja od vas saznajem da su predstavnici lokalne samouprave danas u Beogradu potpisali sporazum u vezi sa povratkom Albanaca. Ja ne bih rekao Albanaca, već u vezi sa povratkom lokalnih samouprava u okviru Koordinacionog tela”, kaže predsednik Opštinskog odbora Demokratske unije doline, Skender Destani.

"Ja mislim da je velika razklika između lokalnih samouprava i predstavnika Albanaca”, kaže Destani.

Građani Bujanovca nerado govore o ovoj temi, ali veruju da je ovo korak ka kvalitetnijem životu na ovom području.

"Nije to loše. Ovo je za demokratiju kao što su pojedine zemlje, ali kod nas nema demokratije.”

"Rešenja su u suživotu i povraćaju 42 odsto Srba u vlasti.”

"Mislim da su malo zakasnili ali nikad nije kasno kada se ima dobra volja. Nadam se da će oni, odnosno da su potpisali ovaj sporazum sa jednom dobrom voljom, ne uslovljavajući sa nekim nerealnim zahtevima koji se kose sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.”

Pored značaja za albansku nacionalnu manjinu, sporazum podrazumeva da u budućnosti Srbi budu deo lokalne vlasti u Preševu i Bujanovcu gde su trenutno potpuno isključeni iz vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.