U Mađarskoj otpušteni srpski novinari

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj otpušteni srpski novinari

BEOGRAD - Ministarstvo vera i dijaspore Srbije izrazilo je zabrinutost zbog odluke mađarskih vlasti da otpuste tri novinara srpskih informativnih redakcija radija i televizije u Mađarskoj, i apelovalo da se ti radnici vrate na posao.

"Odluka mađarskih vlasti da otpusti tri novinara srpske televizijske i radio redakcije, što predstavlja blizu polovine od ukupnog broja zaposlenih i ukine samostalnost srpske informativne mreže u elektronskim medijima, primljena je sa velikom zabrinutošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u srpskoj zajednici u Mađarskoj i u nadležnem institucijama u Srbiji", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

"Apelujemo na nadležne institucije u Mađarskoj da preispitaju ove svoje odluke o otpuštanju novinara i vrate ih na posao, u skladu sa postojećim dobrosusedskim odnosima među dvema državama i dosadašnjeg visokog nivoa dostignutih manjinskih prava u sferi medija i informisanja u Mađarskoj".

Kako se ističe, "formiranjem Glavnog uredništva za manjinske emisije u Fondaciji za pružanje medijskih usluga (MTVA) i otpuštanjem novinara koji rade na srpskom jeziku, faktički se ukidaju srpske redakcije na državnom radiju i televiziji i u veliku opasnost dovodi proizvodnja programa namenjenog srpskoj manjini u Mađarskoj".

"Nova struktura za sada i nadalje predviđa radio emisiju na srpskom jeziku u trajanju od dva sata dnevno, odnosno televizijsku emisiju u trajanju od 26 minuta nedeljno, ali ne i samostalnu srpsku redakciju na radiju i televiziji, makar i u smanjenom obimu", objašnjava ministarstvo.

"Srpska redakcija se ne spominje ni u okviru nedavno formiranog Glavnog uredništva za manjinske emisije. U njegov sastav ulaze novinari, koji u narednom periodu treba da proizvode emisije na jezicima manjina po narudžbini Mađarske televizije, odnosno Mađarskog radija i po nalogu glavnog urednika", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ocenjuje da "smanjenje broja saradnika praktično onemogućava normalnu proizvodnju programa na srpskom jeziku i stavlja preostale novinare u veoma tešku poziciju".

Ministarstvo na kraju izražava uverenje da "proces koji je pokrenut ne ide u pravcu gušenja manjinskih medija u Mađarskoj i prava manjina na informisanje na maternjem jeziku" ali i upozorava "da novi Zakon o medijima u Mađarskoj ne predviđa nikakve garancije u pravcu održivog rada tih medija".

"Najave novog rukovodstva da je reč o veoma funkcionalnom sistemu, nemaju realnog osnova, s obzirom da potezi koji su do sada učinjeni dokazuju upravo suprotno", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.