U Kikindi obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2022, 22:18

U Kikindi obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Tradicionalnim okupljanjem, predstavnici kikindskih udruženja osoba sa invaliditetom i njihovi gosti obeležili su 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Iako je skup bio prilika za druženje i opuštanje, još jednom je javnosti upućena poruka da se konstantno mora ukazivati na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u društvu, ali i da se zajednički moramo potruditi da svakodnevni život tih osoba bude bolji, ravnopravniji, kvalitetniji.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezvaničnim podacima, na području Grada Kikinde živi oko 7.000 osoba sa invaliditetom.

''Problemi sa kojima se suočavamo najčešće su vezani za invalidska kolica, ortopedska pomagala, nabavku lekova. Prema našim procenama, na području grada živi oko 7.000 osoba sa invaliditetom, što je u odnosu na broj stanovnika oko 10 odsto, koliki je i procenat na svetskom nivou. Nažalaost, taj broj konstantno se uvećava i to je veliki problem na kom moramo da radimo'' – naglasio je Ivan Zarić, predsednik kikindskog Saveta osoba sa invaliditetom.

Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Kikindi prisustvovali su predstavnici Gradske uprave i gradionačelnik Nikola Lukač.

Kako je tokom razgovora naglašeno, udruženja osoba sa invaliditetom imaju podršku lokalne samouprave, što je za rad i funkcionisanje tih udruženja od velikog značaja.

Podsećamo, Generalna skupština UN donela je 1992. godine Rezoluciju kojom je 3. decembar i zvanično postao datum obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Obeležavanje tog datuma ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.