Izvor: B92, 01.Avg.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jabuci napeto pred seosku slavu

Jabuka -- Nepuna dva meseca od sukoba u selu Jabuka kod Pančeva i dalje je napeto. Romi kažu da strahuju za bezbednost, meštani poručuju da za to nema razloga.

Tenzije su nastale kada je jedna grupa meštana kamenovala romske kuće, nakon ubistva dečaka iz tog mesta.

Romi strahuju od predstojeće seoske slave, koja se obeležava sutra. U pančevačkoj policiji tvrde da razloga za strah od etničkog nasilja nema i svim meštanima Jabuke obećavaju potpunu sigurnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nakon nedavnih sukoba meštana sa Romima u Jabuci, život se u tom selu kod Pančeva, delimično vratio u normalu.

Roditelji maloletnika Bojana J, koji je u tuči ubio svog vršnjaka, što je i bio povod za sukob, vratili su se kući nakon dvonedeljnog izgnanstva.

"Mene taj bol što njegova majka nosi i mene boli”, kaže majka dečaka koji je uhapešn zbog ubistva Dejana S.

"Ja noću tako ležim i razmišljam ako ona sada doživljava, ja loše doživljavam za mog Bojana. A kako se ona oseća za svog sina što nikad jadna neće da ga vidi”, kaže ona.

Iako u poslednjih dana nisu imali većih problema, tenzije u Jabuci rastu uoči seoske slave.

Romi tvrde da im je policija sugerisala da u ponedeljak ne izlaze iz kuća, kako svojim prisustvom ne bi isprovocirali sukobe.

U Pančevačkoj policiji kažu da Romima niko nije sugerisao da ne napuštaju svoje kuće i navode da je njihiov posao da zaštite bezebdnost i slobodu kretanja svih građana, što će i učiniti. Kako navode, za seosku slavu će pojačati patrole za svaki slučaj.

Meštani Jabuke sa kojima smo razgovarali sa čuđenjem su dočekali pitanje o potencijalnoj ugroženosti njihovih romskih komšija:

"To mi zvuči glupo jer njih stvarno smatramo sasvim normalnim kod nas, imam drugara, nemam ništa protiv nikog."

”Mislim da je cela priča naduvana i da nema blage veze s istinom. Nema ovde nacionalne mržnje, verske mržnje i rasizma. I treba da bude sramota sve one koji po novinama to pričaju."

Da će seoska slava proteći u najboljem redu uveren je i predsednik Mesne zajednice Jabuka, Goran Mitevski.

”Nikakve ambicije i želje Jabuka i građani nemaju da se to opet pretvori u ispoljavanje nazovi nekih nacioanlnih ispada. Ja se nadam i pokazaćemo u naredna tri dana da toga neće biti", poručuje on.

Aktivisti 15-ak nevladinih organizacija obišli su Rome iz Jabuke. Kako kažu, bezbednost Roma, njihova sloboda kretanja i obrazovanje su ključni problemi sa kojima se suočavaju i apeluju na državne organe da im pomognu.

Goran Miletić iz organizacije "Sivil rajt difenders” (Civil right defenders – Branioci ljudskih prava) smatra da je bezbednost i dalje osnovni problem Roma u Jabuci.

"Prvi i osnovni problem je i dalje bezbednost i najviše se ogleda u tome što se građani i dalje plaše da izađu iz svojih kuća i to je, iako je situacija trenutno mirna, neki aspekt koji ne možemo da prenebregnemo”, kaže on.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) nezadovoljan je reakcijom državnih organa.

"Ne vidi se reakcija drugih ministarstava, osim MUP-a koji obilazi i na jedan način garantuje bezbednost, ali samo dok ste u svojoj kući, a ne dok šetate mestom i to je jedna veoma loša poruka”, ocenjuje on.

"Sloboda kretanja je ugrožena, bezbednost takođe i mislimo da tu mora da bude mnogo jača i temeljnija reakcija”, kaže Antonijević.

Podsetimo, maloletni Dejan S. nastradao je u sukobu sa svojim vršnjakom Bojanom J. inače Romom, koji ga je, nakon prepirke i tuče ubo nožem.

Ovo ubistvo podstaklo je proteste, koji su prerasli u verbalne napade i višednevno kamenovanje romskih kuća.

Policija je tada privela petoricu maloletnika, a Rome su čuvali pripadnici Žandarmerije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić sutra u Jabuci

Izvor: Blic, 01.Avg.2010

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i zaštitnik građana Saša Janković posetiće sutra selo Jabuku, kod Pančeva, i prisustvovati svečanoj sednici Saveta Mesne zajednice, kojom se obeležava seoska slava Sveti Ilija, saopšteno je večeras. ..U Jabuci je pre više od mesec dana grupa meštana...

Nastavak na Blic...

Rome više niko ne uznemirava

Izvor: Blic, 02.Avg.2010, 01:35

Atmosfera u selu Jabuka kod Pančeva još nije vojvođanski opuštena, ali meštani kažu da je bolja nego u junu, kada je više stotina Jabučana noćima uznemiravalo tamošnje Rome nakon što je sedamnaestogodišnji Rom B. J. optužen da je ubio svog vršnjaka D. S. Romi iz Jabuke kažu da ih sada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.