Tvrdnje bez dokaza

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrdnje bez dokaza

Vučić povezuje Tadića sa Bagzijem, demokrate pitaju da li je SRS dobijao novac od "zemunskog klana" za predizbornu kampanju

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović demantovao je juče tvrdnju generalnog sekretara SRS-a Aleksandra Vučića da su sadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i njegov savetnik Vuk Jeremić 5. oktobra 2000. "navodno izvršili invaziju" na prostorije "Jugopetrola", rekavši da je "Vučić izneo laži o predsedniku Tadiću". Vučić je, podsetimo, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << emisiji "Insajder" B92, optužio Tadića da je, sa Jeremićem, Dejanom Milenkovićem Bagzijem i drugim pripadnicima "zemunskog klana", tog dana upao u "Jugopetrol" i preduzeće "Informatika". Vučić je rekao da to piše u "jednom dokumentu važnog državnog organa", ali nije precizirao o kom organu i kakvom dokumentu je reč.
– Posle laži koje su iznete, DS zahteva da nadležni organi i Srpska radikalna stranka razjasne građanima Srbije kontekst u kojem njene funkcionere pominju pojedini zaštićeni svedoci na suđenjima – rekao je Petrović i naveo da Tomislav Nikolić treba da objasni izjavu koju je dao pred ubistvo premijera Zorana Đinđića, kada je rekao "da poruče Đinđiću da je i Tito pred smrt imao probleme sa nogom". "Kako je to Nikolić znao ili pretpostavljao šta se sprema pokojnom premijeru", zapitao je Petrović. Inače, Tomislav Nikolić je svojevremeno izjavio da se lično izvinio udovici Zorana Đinđića, objasnivši da je tu izjavu dao u žaru političke borbe, kao i da to ne bi rekao da je znao šta će se dogoditi.

Sledeći zahtev demokrata SRS-u je da razjasni činjenicu da su, dok je Vojislav Šešelj bio predsednik opštine Zemun, "svi pripadnici" kriminalnog klana kome se sudi za ubistvo Đinđića, naselili u zemunskoj Šilerovoj ulici. "Pozivam SRS da razjasni kako to da je kum Aleksandra Vučića, a Šešeljev telohranitelj, Panić zastupao Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u postupku legalizacije zgrade u Šilerovoj ulici, koja je srušena zato što je nelegalno podignuta", kazao je Petrović.

Zamenik predsednika DS-a je zatražio i odgovor na pitanje da li je SRS dobijao novac od "zemunskog klana" za predizbornu kampanju, izgradnju kuća i kupovinu džipova. Petrović je zatražio da SRS objasni da li je istina da je Šešelj zahtevao da bude izvršeno ubistvo Đinđića i tadašnjeg ministra prosvete Gaše Kneževića, kao i da li su u ovoj stranci, i kada, saznali da se sprema ubistvo premijera.

S druge strane, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić za "Politiku" kaže da optužbe koje je preksinoć na račun Tadića izneo Vučić – i dalje stoje. O tome da li radikali poseduju dokument o kojem je govorio Vučić, Nikolić kaže:

– O tome treba da pitate Aleksandra Vučića. Neka Vučić tera tu stvar, a on će da je istera do kraja.

Povodom optužbi koje je izneo Petrović, Nikolić kaže da će SRS izdati saopštenje:

– Kako bi DS živeo da se ne vezuje za ubijenog Zorana Đinđića. Sav svoj život, sav svoj angažman, svu svoju politiku oni vide u vezivanju za mrtvog Zorana Đinđića. Sada će da kažu da je najverovatnije da je Bagzi govorio istinu. A zašto ne pominju priče kriminalaca o umešanosti Tadića u zločine po Srbiji? Ako političari počinju da razgovaraju o onome što je izgovorio kriminalac, onda se stavljaju na nivo tog kriminalca. Ja se uopšte ne obazirem na to što je govorio Bagzi, čak i kada je reč o mojim suparnicima. Mislim da je to najpošteniji stav.

O pitanju Dušana Petrovića da li je "zemunski klan" finansirao SRS, Nikolić kaže:

– Kad već tražite od Vučića papir o tome da li su zaista Tadić i Jeremić umešani u pljačke, tražite i od Petrovića papir za njegove tvrdnje. Dobićete saopštenje SRS-a o tome. Ja sada vodim stranku i nikada u životu nisam video nijednog pripadnika "zemunskog klana". Nikada ni sa jednim nisam porazgovarao. Da jesam, do sada bih izgubio glavu već sto puta od 2003. godine. Đinđić je izgubio glavu od klana sa kojim se družio, sa kojim je povezao i Koštunicu, sa kojim su se družili njegovi najbliži saradnici. Postoji policija, istražni organi, neka se utvrdi ko je kriv, a ko nije kriv.

B. Đ. Bilbija

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.