Tuzlanska kolona ispočetka

Izvor: B92, Beta, 11.Okt.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tuzlanska kolona" ispočetka

Beograd -- Iliji Jurišiću, osuđenom za ratne zločine nad kolonom JNA u Tuzli, ukinuta i presuda i pritvor i predmet vraćen na ponovno suđenje. Jurišić stigao u Tuzlu.

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Ilija Jurišić bio osuđen zbog učešća u ratnom zločinu nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli i naložio ponovno suđenje.

Jurišić je i pušten iz pritvora u kojem je proveo tri godine i može da se vrati u Bosnu.

Tri i po godine od kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ja uhapšen na beogradskom aerodromu, Ilija Jurišić je slobodan čovek. To mu je omogućeno odlukom Beogradskog apelacionog suda koji mu je ukinuo prvostepenu presudu od 12 godina za napad na tzv. tuzlansku kolonu kada je poginuo najmanje 51 vojnik JNA.

Vidno uzbuđen Jurišić je zahvalio predsedavajućem sudskog veća Siniši Važiću, na šta je on rekao da ne treba da mu zahvaljuje jer on samo radi svoj posao.

Tužilaštvo za ratne zločine će na novom suđenju pokušati da dokaže krivicu i odgovornost Ilije Jurišića za ratni zločin u Tuzli, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo za ratne zločine želi da dobije odgovor na pitanje ko je odgovoran za ubistvo više desetina vojnika tuzlanske kolone.

Vekarić je naveo da ne želi da komentariše današnju sudsku odluku Apelacionog suda.

"Sud je našao da su iskazi svedoka protivrečni izjavama ljudi koji su bili na određenim funkcijama u to vreme", kazao je Vekarić.

Jurišićev branilac advokat Đorđe Dozet očekivao je oslobađajuću presudu, ali kaže da je zadovoljan što je njegov branjenik na slobodi.

"Formalno-pravno (sudsko) veće je u pravu. Značajan korak je napravljen i pobedilo je pravo nad silom", istakao je Dozet nakon izricanja presude.

Objavljivanju presude prisustvovao je i ambasador BIH u Srbiji Boriša Arnaut koji je odluku suda o puštanju Jurišića na slobodu ocenio kao pozitivnu.

Suđenje Iliji Jurišiću pretilo je da naruši ionako krhke odnose između Srbije i BIH. To je svojevremeno tvrdio predsedavajući predsedništva BIH Haris Silajdžić koji je u pismu predsedniku Tadiću tvrdio da je Jurišić osuđen na 12 godina zbog kršenja nepostojećeg sporazuma o mirovnom povlačenju vojnika JNA iz BIH.

Takve tvrdnje Silajdžić je potkrepio presudom ekstradicionog suda u Londonu u slučaju Ejupa Ganića prema kojoj taj sporazum nikada nije postignut.

Ilija Jurišić stigao u Tuzlu

Ilija Jurišić doputovao je popodne u Tuzlu, gde ga je dočekalo nekoliko stotina građana.

"Dragi moji Tuzlaci, draga moja Bosno i Hercegovino, osećam da sam ponovo rođen i da ću ponovo živeti i susretati se s vama. Neka nam živi naša zemlja, neka živi Tuzla, neka živi sloboda za koju smo se borili", poručio je Jurišić građanima Tuzle.

On je u Tuzli, pošto je pušten na slobodu odlukom suda u Beogradu, svečano dočekan uz narodnu pesmu "Bosno moja".

Apelacioni sud u Beogradu danas je ukinuo presudu Jurišiću i naložio ponovno suđenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim većem.

Jurišić je bio optužen da je bio nalogodavac napada na tuzlansku kolonu JNA 1992. godine.

Poitički predstavnici u Federaciji BiH danas su pozdravili odluku suda u Beogradu da iz zatvora pusti Iliju Jurišića.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo što je Iliji Jurišiću omogućeno da se brani sa slobode i što će biti pušten iz zatvora.

Komšić je rekao Beti da smatra da je "Jurišić nevin čovek i da će u ponovljenom postupku i sud doneti takvu odluku".

Oštre reakcije u Republici Srpskoj

Predstavnici institucija Republike Srpske i nevladinog sektora razočarani su odlukom Apelacionog suda u Beogradu da se Iliji Jurišiću, optuženom za zločine nad kolonom JNA u Tuzli 1992. godine, ukine presuda i da mu se ponovo sudi.

Oni, kako su ukazali, smatraju da je ponovno suđenje Jurišiću nemoguće, s obzirom na to da on može da napusti Srbiju i da ne postoje mehanizmi da Jurišić po nalogu srpskih pravosudnih institucija bude uhapšen u BiH i izručen Srbiji.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović ocenio je da je Apelacioni sud u Beogradu "izbegao direktno suočavanje sa samim procesom i težinom procesa, već je pronašao solomonsko rešenje da proces vrati na početak".

On tvrdi da "tog početka u Srbiji, kada je u pitanju procesuiranje zločina nad 'tuzlanskom kolonom' neće biti".

Šef koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac ocenio je da su bošnjačke političke elite, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava, nevladinog sektora i pojedinačno uticale na pravosuđe Srbije.

On je poručio da će ovakva presuda podgrejati mišljenja prema kojima su Bošnjaci jedine žrtve proteklog rata u BiH.

Predsednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović izjavio je da ga je odluka Apelacionog suda u Beogradu iznenadila, mada je "očekivana u kontekstu političkih dešavanja u Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.