Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo u Mostaru: General Perišić pod istragom Haga

Mostar -- General bivše JNA Momčilo Perišić nalazi se pod istragom Haškog tribunala zbog sumnje da je odgovoran za zločine nad civilnim stanovništvom na mostarskom području 1992. godine, javila je hrvatska agencija Hina. Kako je u četvrtak saopštilo Županijsko hercegovačko-neretvansko tužilaštvo u Mostaru, Perišić se tereti za zločine počinjene u vreme kad je zapovedao Hercegovačkim korpusom JNA i rezervistima iz Srbije koji su pristigli na ratište u Hercegovinu. Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << županijski tužilac u Mostaru Mirsad Resulović je agenciji Hina rekao da je sud iz Mostara dostavio Haškom tužilaštvu dokumentaciju o ulozi generala Perišića na mostarskom području pre jedanaest godina. Resulović tvrdi da ima informacije da će Haško tužilaštvo uskoro podići optužnicu protiv generala Perišića u kojoj će ga teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Mostaru. On navodi da su jedinice kojima je zapovedao Perišić jedne noći zarobile, a zatim streljale svih 111 stanovnika jedne zgrade u Mostaru, među kojima većinom Bošnjake i nekoliko Hrvata. Streljanje je preživeo samo jedan dečak koji je sada svedok tih događaja.

Resulović je rekao kako je general Perišić, koji sada živi u Beogradu, "prekrupna riba" i da je uveren da će mu se suditi u Hagu, a ne u lokalnim sudovima. On takođe tvrdi da je Haški tribunal odobrio Županijskom sudu u Mostaru i pokretanje istrage protiv sedmorice Srba za koje se sumnja da su sudelovali u likvidaciji tih 111 mostarskih civila 1992. godine. Županijsko tužilaštvo u Mostaru je nedavno pokrenulo i istragu protiv 55 Srba iz Trebinja, među kojima je i bivši gradonačelnik tog grada Božidar Vučurević, koji se smatra odgovornim za ubistva i progon Bošnjaka i Hrvata iz Trebinja u razdoblju od 1991. do 1995. godine, rekao je Resulović.

General Perišić je 1999. godine u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad civilima u Zadru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.