Izvor: B92, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo sutra o belešci

Beograd -- MUP večeras poslao odgovor na dopis B92. Tužilaštvo se sutra izjašnjava o postojanju beleške o sastanku ministra Jočića i Ulemeka.

Tužiteljka Snežana Bogdanović kaže da će se javnosti obratiti saopštenjem i to danas, ako stigne, a ako ne, onda će javnost morati da sačeka do sutra. Koliko će javnost morati da čeka na objašnjenje ministra policije Dragana Jočića nije poznato. Danas u MUP-u niko nije mogao da kaže da li će iko odgovoriti na zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je B92 juče uputio.

MUP Srbije poslao je odgovor na dopis koji je B92 uputio juče, a u vezi sa tvrdnjama da službena beleška o razgovoru ministra Dragana Jočića i Milorada Ulemeka u noći kad se predao Legija, ne postoji. U odgovoru MUP-a, koji je stigao kasno večeras, navodi se da se "za razjašnjenje pitanja vezanih za postojanje službene beleške ministra od 03. maja 2004. u spisima Drugog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu i ocenu relevantnosti beleške za vođenje krivičnog postupka, možete obratiti tom tužilaštvu."

Međutim, pozivajući se na zakonu o dostupnosti informacijama, B92 je povodom slučaja beleška tražila odgovore od MUP-a na pitanja kome je bila namenjena, kada je tačno sačinjena, da li je zavedena i, ako postoji, zašto onda nije bila dostupna Drugom opštinskom tužilaštvu.

B92 se ranije več obratila Drugom opštinskom tužilaštvu. To tužilaštvo najkasnije do sutra treba da se oglasi povodom informacija da ne postoji službene beleška o sastanku ministra policije Dragana Jočića i Milorada Ulemeka Legije.

Tužiteljka Drugog opštinskog tužilaštva Snežana Bogdanović, izjavila je ranije tokom dana da će se javnosti obratiti saopštenjem danas ako stigne, ako ne, onda će javnost morati da sačeka do sutra.

Podsetimo, generalni inspektor MUP-a Vladimir Božović rekao je u Insajderu da je iz Tužilaštva dobio informaciju da ne postoji beleška Jočića o tom razgovoru, iako je ministar Televiziji B92 dostavio jedan dokument za koji je navedeno da je ta beleška.

U emisiji Insajder javnost je prvi put mogla da čuje i da je u noći Ulemekove predaje u zgradi MUP-a bio i šef Koštuničinog kabineta Aleksandar Nikitović i direktor RTS-a Aleksandar Tijanić. To je u emisiji rekao doskorašnji pomoćnika ministra Jočića, general Miroslav Milošević.

Tijanić je to potvrdio, ali uz objašnjenje da je išao da snimi izjave nadležnih. Rekao je i da je laž da je Nikitović te večeri bio s njim. Iz Vlade Srbije još nismo dobili odgovor na pitanje da li je zaista šef kabineta Vojislava Koštunice bio u MUP-u.

Anastasijević: Političari kao neiživljeni klinci

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević kaže da je i ranije bilo jasno da beleška ne postoji, kao što je jasno i da su svi koji su te noći razgovorali sa Legijom prekršili zakon.

"Da živimo u pravnoj državi, trebalo je odmah pokrenuti pitanje odgovornosti zbog kršenja Zakona o krivičnom postupku od strane ministra Jočića i generala Miloševića i Radeta Bulatovića, koji su definitivno bili u toj prostoriji sa Ulemekom", kaže on.

Anastasijević veruje da je državni vrh te noći zbog svoje fascinacije Legijom zaboravio na zakon: "Nervira me u celoj priči to što je Ulemekom i tim 'žestokim momcima čeličnog srca' cela naša politička elita, ne samo ljudi sa vlasti, već i estrada i književnici i intelektualci... gledaju u njih kao neki neiživljeni klinci", kaže on.

"Oni ih gledaju kao najveće mangupe, kao ono 'Jao, kad bi me pozvao da popijemo pivo ili da malo ćoškarimo zajedno'. Imaju neku potpuno nezdravu fascinaciju, nezdravu za osobu koja je izašla iz puberteta", smatra on.

Pored ministra policije, šefa BIA, direktora državne televizije i šefa kabineta Vojislava Koštunice, u noći predaje Legije u zgradi MUP-a Srbije bio je, prema tvrdnjama lidera DHSS-a Vladana Batića, i Zoran Stojković, ministar pravde.

Stojković je to ranije dematovao. Na pitanje zbog čega svoja saznanja nije izneo ranije ili ih pretočio u neku krivičnu prijavu, Batić kaže da nema poverenje u pravosuđe.

Jukom traži izvod od MUP-a

Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija, zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova izvod iz evidencije ulazaka u zgradu MUP-a u noći kada je priveden prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića Milorad Ulemek Legija.

Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, iz tog izvoda će se videti vreme dolaska i odlaska šefa kabineta premijera Aleksandra Nikitovića, direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, kao i vreme dolaska i odlaska ekipe RTS-a.

Jukom je takođe zatražio od Vlade Srbije i ministra policije Dragana Jočića odgovor na pitanja po kom osnovu su Nikitović i Tijanić pozvani, a potom i pušteni u zgradu MUP-a, ko ih je pozvao i na osnovu kojih ovlašćenja.

DS: Konačno utvrditi činjenice

Povodom novih saznanja vezanih za predaju Milorada Ulemeka, Demokratska stranka insistira da se konačno utvrde sve činjenice vezane za taj slučaj, kao i odgovornost ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića "zbog kršenja zakona Ulemekovim dovođenjem u zgradu MUP-a i vođenja razgovora sa njim iza zatvorenih vrata".

"Tužilaštvo je dužno da ispita istinitost tvrdnji o falsifikovanju službene beleške o razgovoru koji je sa Ulemekom vođen. Sve to stavlja ozbiljnu sumnju na proceduru i umnogome objašnjava razloge zašto se Legija upravo tada predao i zašto je izrazio poverenje u aktuelnu vladu", navodi DS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.