Tužilaštvo i MUP na potezu

Izvor: Glas javnosti, 29.Nov.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo i MUP na potezu

BEOGRAD - Uvidom u revizorski izveštaj, koje je napravila Državna revizorska institucija, jasno se vidi da je najviše nepravilnosti bilo prilikom isplaćivanja novca za prekovremeni rad bez pokrića, zatim sklapanja ugovora o delu, suprotno zakonima o državnim službenicima i ministarstvima i Zakonu o radu! DRI je utvrdio velike nepravilnosti prilikom isplaćivanja novca za ugostiteljske usluge, ali i prilikom sklapanja i realizacije određenih ugovora.

Skupo ugostiteljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

DRI je utvrdilo da su sredstva za ugostiteljske usluge isplaćivana bez dokaza da su korišćena u tu svrhu.

„Za ugostiteljske usluge ne postoje izveštaji ili dokazi da su korišćene u svrhu posla i poslovnih odnosa. Ne postoje dokazi koji ugostiteljske usluge predstavljaju rashode reprezentacije, a koje lična primanja zaposlenih“, tvrdi se u izveštaju.

Ministarstvo zdravlja za ovu svrhu potrošilo je 3.305.000 dinara, Ministarstvo za KiM 3.319.000, Ministarstvo prosvete čak 6.027.000, dok je Ministarstvo ekonomije potrošilo 2.011.000 dinara, odnosno Ministarstvo rada i socijalne politike 4.095.000 dinara.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković najavljuje da će to telo proučiti izveštaj revizora.

- Ukoliko se utvrdi da postoji lična odgovornost, nema sumnje da bi tužilaštvo i policija trebalo da preduzmu korake iz svoje nadležnosti. Da bismo dokazali da li se radi o nameri, prekršaju, krivičnom delu ili propustima u postupku, moramo da preduzmemo dalje korake - kaže Markovićeva.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović najavio je da će to telo pokrenuti postupke protiv onih koji su učinili najteže povrede u korišćenju budžetskih sredstava. Prema Zakonu o DRI, predviđene su prekršajne kazne od 5.000 do 50.000 dinara protiv odgovornih lica i krivične prijave nadležnom tužilaštvu.

Uvidom u izveštaj DRI mogu se uočiti frapantni podaci. Recimo, Republička direkcija za imovinu iskazala je ukupno isplaćeni dodatak za prekovremeni rad u iznosu od 7.972.000 dinara!

„Utvrđeno je da dostavljeni pregledi nisu potpisani od strane ovlašćenog lica, na njima nije naznačeno na šta se prikazani sati odnose. Na taj način nismo se mogli uveriti u osnovanost isplaćenih sati prekovremenog rada zaposlenima“, navodi se u izveštaju DRI.

Nepravilnosti su utvrđene i prilikom sklapanja ugovora o delu. Tako je Ministarstvo ekonomije, za „ostale stručne usluge“ iskazalo ukupan iznos od 66.380.000 dinara. Naknada za angažovana lica iznosila je od 20 do 40.000 dinara mesečno.

„Uzimajući u obzir Zakon o radu, kao i odredbe Zakona o državnim službenicima i Zakona o ministarstvima, proizilazi da se za obavljanje gore navedenih poslova ne mogu zaključivati ugovori o delu. Iako se u Ugovoru o delu izvršilac obavezuje da obavi posao, potrebno je obezbediti i pismeni dokaz, ali nema pisanih izveštaja o tome“, primećuje DRI.

Slični slučajevi su i u Ministarstva rada, koje je ukupne rashode prikazalo u iznosu od 51.544.000 dinara (mesečne naknade kretale su se od 22.000 do 75.000 dinara), u Ministarstvu za nauku (rashod u iznosu od 1.741.000 dinara, naknada iznosila od 20.000 do 78.000 dinara), Ministarstvu za KiM (rashodi od 29.571.000 dinara). Ministarstvo prosvete je za ovu svrhu potrošilo 26.009.000 dinara, a DRI je utvrdio da je ova institucija prekršila Zakon o radu, kao i da su ugovori zaključivani naknadno, „odnosno po isteku perioda u kom je obavljan posao“.

„U postupku revizije nije stavljen na uvid aneks ugovora, niti novi ugovor za iznos izvršenih usluga iznad ugovorenih“, zaključuje DRI.

Ministarstvo trgovine sklopilo je ugovor o pružanju usluga u pripremi i organizaciji nacionalne izložbe „Srbija u Krasnodaru 2008“ s Privrednom komorom Srbije na iznos od 10 miliona dinara. PKS je dostavila ministarstvu izveštaj u kome su naznačene obaveze u iznosu od 9.708.000 dinara, što je manje od ukupnog iznosa za 292.000 dinara, ali do dana revizije povraćaj nije izvršen.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.