Tužilac Prijić saslušao Simovića

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac Prijić saslušao Simovića

Uhapšeni „zemunac" Miloš Simović od bivšeg specijalnog tužioca Jovana Prijića, koji je vodio slučaj ubistva Đinđića, zatražio status svedoka saradnika, ali nije dobio nikakav konkretan odgovor

Jovan Prijić, bivši specijalni tužilac koji je vodio slučaj ubistva premijera Zorana Đinđića, saslušao je prošlog petka u zatvoru Zabela člana „zemunskog klana" Miloša Simovića, kako je Preš i najavio. Prema našim saznanjima, Prijić, koji je trenutno zamenik >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << republičkog tužioca, razgovarao je sa Simovićem tri sata o ubistvu Đinđića, drugim zločinima „zemunaca" i skrivanju ostalih mafijaša.

Simović je prošle nedelje preko zatvorske uprave poslao cedulju na kojoj je rukom bilo napisano: „Tražim da razgovaram sa Jovanom Prijićem!" Ova poruka prosleđena je Republičkom javnom tužilaštvu, a posle konsultacija sa Specijalnim tužilaštvom odlučeno je da Jovan Prijić ode u Zabelu.

Hoću da budem svedok saradnik!

Sagovornik P r e s s a iz vrha srpskog tužilaštva kaže da je Miloš Simović u ovom razgovoru nastupio prilično samouvereno.

- Simović je sigurno i ultimativno, kao da mu država duguje nešto, odmah na početku razgovora rekao: Hoću da budem svedok saradnik! Međutim, tužilac Prijić mu je objasnio da to ne ide baš tako, da je on donedavni begunac i da postoji pravosnažna presuda kojom je osuđen... I tako je krenuo dug, trosatni razgovor - otkriva naš izvor.

On dodaje da je Simović ispričao svoja saznanja o ubistvu premijera Zorana Đinđića, likvidaciji svedoka saradnika Zorana Vukojevića i ubistvima koje je „zemunski klan" počinio pre i posle 2003. godine, kao i vezama sa drugim narko-klanovima i moćnim mafijašima.

- Praktično, Simović je ponovio stvari koje je već ispričao drugi uhapšeni „zemunac" Sretko Kalinić, koji se trenutno nalazi u Hrvatskoj i čije se izručenje uskoro očekuje. Možda je Simović otišao i korak dalje. Ali, na kraju razgovora Prijić je Simoviću rekao da bi bilo dobro da za sve tvrdnje koje je izneo pribavi i neke dokaze kako bi mogli ponovo da razgovaraju, jer samo njegova izjava ne daje mogućnost ni za kakvu nagodbu - dodaje izvor Presa.

Prema njegovim rečima, trenutno se upoređuju iskazi koje je Sretko Kalinić u Zagrebu prošlog četvrtka dao predstavnicima Specijalnog tužilaštva, sa onim što je ispričao Miloš Simović.

Političke veze Simovića

Za poziciju Miloša Simovića vrlo interesantan može da bude i deo iskaza Zorana Vukojevića Vuka, koga su upravo Simović i Kalinić 2004. godine ubili u Beogradu, u kome on govori o vezama političara i „zemunaca".

- Vukojević je u jednom iskazu naveo da je Miloš Simović bio na vezi sa dvojicom poznatih političara, ali njihova imena Vukojević nije otkrio. On je rekao da mu je Dušan Spasojević u više navrata govorio kako Simović drži vezu sa dvojicom „političara iz vrha" - kaže izvor Preša iz srpske policije.

Na pitanje da li se ova Vukojevićeva tvrdnja proveravala i da li je pokretana bilo kakva istraga ovim povodom, naš sagovornik kaže:

- Nije bilo nikakvog osnova za pokretanje ozbiljne istrage, jer je Vukojević govorio o vezama Simovića koji je u tom trenutku nama bio nedostupan. Međutim, ovaj iskaz bi sada, pošto je Simović uhapšen, mogao da bude jako koristan. Ako bi Simović rekao sa kojim je političarima bio na vezi, šta je sve sa njima dogovarao, kakve je poruke prenosio i ako bi za to ponudio i neke dokaze, to bi bio prvi veliki korak u rasvetljavanju političke pozadine ubistva Zorana Đinđića - navodi sagovornik Presa.



Intervju... Slobodan Homen, drŽavni sekretar Ministarstva pravde


Svima je jasno da „zemunci" hoće status svedoka saradnika

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže za Preš da će sutra, 29. juna, biti potpisan sporazum sa hrvatskim ministarstvom pravde o međusobnom izručenju kriminalaca. Nakon toga, dodaje Homen, izručenje Sretka Kalinića može se očekivati sredinom jula.

- Dogovaramo najviše mere bezbednosti za transport Kalinića u Srbiju, tako da će javnost saznati da je izručen tek kad bude smešten u Sedmi paviljon zatvora u Zabeli. Osim što je reč o ubici koji bi, bez obzira na teške povrede, iskoristio svaku priliku da pobegne, moramo da vodimo računa i o njegovoj bezbednosti, jer se njegovog iskaze plaše mnogi. Miloš Simović je hteo da ga ubije, ne znamo još po čijem nalogu, tako da ga mnogi žele mrtvog.

Predstavnici specijalnog tužilaštva razgovarali su u Zagrebu sa Sretkom Kalinićem i u Požarevcu sa Milošem Simovićem. Znate li nešto o tome?

- Putem međunarodne pravne pomoći omogućen je razgovor sa Sretkom Kalinićem i svakako je da je on izneo značajne tvrdnje. Ali, kao što je rekao specijalni tužilac, ti detalji nisu za javnost. I bez razgovora s njima je jasno da oni žele status svedoka saradnika.

Koliko, prema vašem mišljenju, Kalinić i Simović znaju i koliko im se može verovati?

- Ubicama se ništa ne može verovati bez dokaza. Oni mogu i moraju da znaju kako su se finansirali dok su bili u bekstvu i ko im je pružao podršku. Znate, skroz su neuverljive priče da im je žena Miloša Simovića nosila pare za hleb, mleko i stanarinu. Oni su verovatno radili za neke druge mafijaške grupe, neki drugi klan koji je postao moćan nakon raskrinkavanja „zemunaca". Oni mogu da znaju ko još radi za te mafijaše, ko su plaćene ubice na slobodi, za koga rade, ko su im jataci i poslodavci.

Ukoliko Kalinić i Simović daju takve informacije, da li mogu da dobiju neki povlašćeni status?

Oni su osuđeni na pravosnažnu maksimalnu zatvorsku kaznu i ne mogu da budu svedoci saradnici. Međutim, Konvencija Saveta Evrope kaže da osuđeni u odsustvu imaju pravo na ponavljanje suđenja, a onda i da iskoriste sve proceduralne mogućnosti. Ne verujem da oni imaju informacije i dokaze tog ranga koje bi mogle da ih amnestiraju od kazni.

Znači, nema prostora za dil sa „zemuncima" ni ako otkriju političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića, gde su sakrivene pare i snimci iz Šilerove o kojima se pričalo, gde je Šarić, ko je preuzeo podzemlje posle njega?

- Svakako su to informacije na koje tužilaštvo ne bi ostalo imuno. Ako ih imaju, neka ih daju, neka pruže konkretne dokaze, a onda će imati prostora za razgovor sa nadležnima. Ali, prazne neproverljive priče, što svako može da izmisli, nikoga ne interesuju. Bez dokaza im niko ništa neće verovati jer su to najmonstruoznije ubice.

Imate li podatke o vezama Šarića i „zemunaca"?

- Logično je da su plaćene ubice i uigrani narko-dileri poput odbeglih „zemunaca" angažman i zaštitu mogli da potraže samo kod tako moćnih ljudi poput Šarića. Ipak, pustimo istragu da utvrdi sve. D. ISAILOVIĆ

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.