Izvor: B92, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe zbog kršenja ljudskih prava

Beograd -- Tokom akcije Sablja uhapšeno je više od 11.000 ljudi. Skupštinski Odbor za bezbednost odlučio je da formira pododbor koji treba da proveri protiv koliko uhapšenih je podignuta optužnica, koliko njih je osuđeno, kao i da li je bilo kršenja ljudskih prava pritvorenika.

Dejan Aranđelović iz Beograda, našao se na poternici MUP- a, među članovima zemunskog klana koji su osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije. Njegovo ime i fotografija danima su objavljivani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u medijima, a policija ga je dva puta hapsila. Ispostavilo se da MUP zapravo traži Dejana Ranđelovića. Zbog svih neprijatnosti koje je preživeo, Aranđelović je tužio državu i traži 500.000 dinara odštete. Advokat Fonda za humanitarno pravo, Veroljub Djukić, kaže da Arandjelović ima pravo na odštetu koju traži: "Da se izbriše njegovo ime iz evidencija policije, koje su prikupljene o njemu za vreme akcije Sablja, za vreme vanrednog stanja i da se ta presuda objavi u tri velika dnevna lista. On ima problem zato što su mnogi njegovi prijatelji i drugovi mislili da je on zaista učestvovao, kada su videli poternice koje su bile po celom gradu. Čak su i njegovi rođaci mislili da je učestvovao u ubistvu predsednika Vlade".

Prema zvaničnom izveštaju MUP-a tokom "Sablje" u Srbiji je ukupno privedeno 11.665 osoba, po odredbama Uredbe o vanrednom stanju u policijskom pritvoru je zadrzano 2.697 lica, a podneto je 3.560 krivičnih prijava. Veroljub Đukić, navodi da svi koji su neosnovano uhapšeni imaju pravo da od države traže odstetu i da to mogu da učine u narednih pet godina. On kaže da se Fondu za Humantarno pravo tokom Sablje obraćalo mnogo ljudi, ali da je jedno Aranđelović bio spreman da podnese tužbu .

Skupštinski odbor trebalo bi da utvdi da su i u kolikoj meri pritvorenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju, odnosno policijskoj torturi. Organizacija Amnesti inernešnel uputila je MUP-u Srbija da zahtev da ispita 16 slučajeva zlostavljanja.

Novopostavljeni generalni insprektor MUP-a Vladimir Božović, je naveo da je njegov prethodnik utvrdio da je u šest slučajeva zlostavljanja zaista bilo: "Ja kao prvi čovek službe generalnog inspektorata i pomoćnik ministra, mogu javno reći da niko nikada više u policiji neće biti zlostavljan, neće biti prema njemu primenjena sredstva prinude koja su suprotna zakonu i neće biti nikakvih žrtava torture. Ja ću se potruditi da svi oni koji eventualno se odluče na tako nešto, budu adekvatno i kažnjeni".

Nova vlast najavljuje da će sve biti ponovo ispitane sve prijave. Međutim, avokati ističu da je osnovni problem što sudovi, kada je u pitanju nematerijana odšteta, presuđuju veoma niske sume, bez obzira koliki je odštetni zahtev. Možete da tražite milone, ali ćete dobiti nekoliko stotina hiljada dinara, zaključuju pravnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.