Turskoj agenciji TIKA omogućene aktivnosti u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2009, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turskoj agenciji TIKA omogućene aktivnosti u Srbiji

BEOGRAD - Srbija je veoma zainteresovana za unapređenje odnosa sa Turskom, koju smatra strateški važnim političkim i ekonomskim partnerom, istakao je predsednik Srbije Boris Tadić danas, nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Republike Turske, Ahmetom Davutogluom.

Davutoglu se danas susreo i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem i predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. Sutra će s Jeremićem posetiti Sandžak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Tadić je naglasio da je veoma značajno što je tokom posete ministra Davutoglua potpisan Memorandum o razumevanju, kojim će biti omogućene aktivnosti Agencije TIKA (Agencija Vlade Turske za saradnju sa srodnim zajednicama) u Srbiji.

Tadić je izrazio zadovoljstvo što je nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, ističući da postoji veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje i realizaciju infrastrukturnih projekata od strateškog značaja za dve zemlje, kao što su završetak Koridora 10 i izgradnja autoputa Srbija-Crna Gora preko Sandžaka, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Zajednički rad na očuvanju stabilnosti regiona

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu i premijer Srbije Mirko Cvetković založili su se danas na sastanku u Beogradu da dve zemlje nastave da rade na očuvanju stabilnosti i razvoja regiona, saopštila je Vlada Srbije. Na sastanku je ocenjeno da su dosadašnji bilateralni odnosi Srbije i Turske dobri.

"Istaknuto je da se veliki značaj pridaje ekonomskoj saradnji, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima u Srbiji za čiju realizaciju je zainteresovana Turska", navodi se u saopštenju Vlade.

Konstatovano je takođe da je neophodno dalje raditi na unapređenju ukupne saradnje dve države.

Jeremić i Davutoglu za jačanje saradnje Srbije i Turske

Šefovi diplomatija Turske i Srbije Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje vrlo dobri i izrazili spremnost za produbljavanje saradnje, posebno na ekonomskom planu.

Jeremić i Davutoglu su na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli da su dve zemlje, i pored neslaganja u vezi sa statusom Kosova, spremne da sarađuju na bilateralnom planu i da rade na očuvanju stabilnosti i razvoju regiona.

"Turska ima punu političku volju za razvoj ekonomskih odnosa, povećanje turskih investicija u Srbiji i učestvovanje u mnogim ekonomskim projektima u Srbiji, uključujući razvoj Sandžaka", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Davutolu, koji je susretom sa srpskim kolegom počeo dvodnevnu posetu Srbiji.

Jeremić je izjavio da će se vlade dveju zemalja "u narednim mesecima angažovati na realizaciji tih projekata, pre svega izgradnje autoputa kroz Srbiju".

Davutolu je ocenio da dve zemlje, pored različitih viđenja nekih tema, u bilateralnim odnosima nemaju nerešenih pitanja i da postoji "snažna politička volja" za razvoj tih odnosa.

Otvorena pitanja za budućnost

Jeremić je primetio da postoji nekoliko otvorenih pitanja, od kojih je, kako je rekao, najvažnije neslaganje Beograda i Ankare po pitanju budućeg statusa Kosova, ali je izrazio nadu da će sva ta pitanja u budućnosti biti rešena, a Davutolu je naglasio da "čak i najbolji prijatelji mogu da imaju različito mišljenje o nekim pitanjima".

"Pored odličnih odnosa u bilateralnoj sferi, sferi ekonomije, politike i kulture, mi takođe delimo zajedničku viziju prosperiteta i stabilnosti regiona" i želimo da, u pozitivnom smislu, promenimo imidž Balkana, rekao je šef turske diplomatije.

Dvojica ministara su naglasila da su obe zemlje spremne da rade na očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu i razvoju regiona.

Razgovor o intenziviranju parlamentarne saradnje



I predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović razgovarala je danas u Beogradu sa turskim ministrom inostranih poslova Ahmetom Davutoluom o unapređenju saradnje Srbije i Turske, a posebno o intenziviranju parlamentarne saradnje.

Ministar Davutoglu je, prenoseći pozdrave predsednika turskog parlamenta, istakao važnost parlamentarne saradnje u ukupnim odnosima dve zemlje i naveo da je regionalna saradnja od velike važnosti za obe zemlje, kao i dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Turske, saopštila je Skupština.

Đukić-Dejanović se složila da bilateralnu saradnju treba podići na viši nivo, iz razloga što Srbija i Turska imaju za cilj približavanje Evropskoj uniji.

S tim u vezi potrebno je doneti zakone iz Mape puta ka EU, koji će doprineti boljem životu i sigurnosti građana.

Ona je dodala da bi parlamentarna saradnja trebala da se intenzivira na nivou odbora oba parlamenta zaduženih za spoljne poslove i evropske integracije i na nivou grupa prijateljstava.

Razgovoru je prisustovao i predsednik Grupe srpsko-turskog prijateljstva u Skupštini Srbije, narodni poslanik Bajram Omeragić.

Turska i Srbija potpisale su danas i Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Turske o otvaranju Kancelarije za programsku koordinaciju turske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.