Turska za aerodrom u Lađevcima daje 10 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska za aerodrom u Lađevcima daje 10 miliona evra

KRALJEVO -

Vlada Turske će u aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva uložiti 10 miliona evra, a Sporazum o ovoj donaciji danas su potpisali ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Turske Ali Reza Čolak.

Civilni aerodrom "Morava" je nastao konverzijom dela vojnog aerodroma u Lađevcima.

Ministar Šutanovac rekao je da konverzija košta 25 miliona evra, od čega 10 miliona obezbeđuje vlada Turske, deo sredstva je obezbeđen iz budžeta NIP-a, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansijski udeo imaju i Aerodrom "Beograd" i Agencija za kontrolu leta.

Šutanovac je istakao da aerodormu "Morava" gravitira oko dva miliona ljudi i da je do realizacije ovog projekta došlo posle četiri godine planiranja, dogovaranja i ispunjavanja planova.

"Ovo je bila višedecenijska težnja građana ovog dela Srbije, ovaj projekat su mnogi obećavali, ali ga mi završavamo, jer smo uložili najveću energiju, napravili adekvatan plan i završili ovu prvu fazu", rekao je Šutanovac.

On je istakao da time i sistem odbrane dobija modernizovani aerodrom i da je ceo objekat vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije.

U drugoj fazi izgradnje civilnog aerodroma pista će biti proširena i produžena, pa će omogućiti i letove najvećih aviona na međunarodnim linijama.

Šsutanovac je izrazio zahvalnost vladi Turske, a posebno turskom ministarstvu odbrane na saradnji sa kojim je došlo do dogovora i ove donacije.

Ambasador Čolak izrazio je uverenje da će aerodrom "Morava" znatno olakšati komunikaciju građana ovog dela Srbije sa okruženjem i svetom i da će ovaj projekat doprineti razvoju turizma i ekonomije uopšte u centralnoj Srbiji.

"Ovom donacijom pokazujemo i da vlada Turske veruje u budućnost saradnje sa Srbijom. Siguran sam da će u narednom periodu iz Turske dolaziti mnogo više investitora", rekao je Čolak.

Tokom radova na izgradnji civilnog aerodroma "Morava" sagrađeni su kontrolni toranj, pristanišna zgrada, tehno-ekonomski blok i adaptirana pista.

Potpisivanju Sporazuma o finansiranju projekta rekonstrukcije dela aerodroma "Morava", koje je obavljeno u novoj pristanišnoj zgradi, prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić.

Posle ove svečanosti, gosti su prisustvovali aeromitingu koji je oranizovala Vojska Srbije na aerodromu u Lađevcima.

Tadić očekuje nove investicije Turske u jugozapadnu Srbiju

Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić danas je, na ceremoniji potpisivanja sporazuma o finansiranju projekta rekonstrukcije aerodroma "Morava" u Lađevcima, ocenio da će taj aerodrom otvoriti nove perspektive i šanse u tom delu Srbije.

Tadić je kazao da nije reč samo o otvaraju perspektiva i šansi za građane Kraljeva, već cele regije, te dodao da će oko aerodroma gravitirati oko dva miliona ljudi.

Prema njegovim rečima, pista na aerodromu "Morava", koji će biti rekonstruisan sredstvima Vlade Turske, biće produžena do kraja iduće godine kako bi mogao da primi veće avione, čime će se stvoriti potpuno nove mogućnosti za razvoj Kraljeva i okoline.

Tadić je istakao da je veoma ponosan kada Srbija gradi objekte od javnog značaja koji će trajati generacijama.

Kada je reč o strateškom partnerstvu sa Turskom, koja je donirala 10 miliona evra za aerodrom "Morava", Tadić je istakao da iz te zemlje očekuje nove investicije u jugozapadnu Srbiju.

Tadić je podsetio da je Srbija, osim sa Turskom, ima strateška partnerstva sa još nekim zemljama, kao što su Kina, Francuska i Azerbejdžan, koje su takođe uključene u neke kapitalne infrastrukturne projekte.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju u Kraljevu, Tadić je rekao da je nakon poslednjeg razornog zemljotresa za taj grad mnogo urađeno kako bi se normalizovao život njegovih stanovnika, i da sada preostaje da se pomogne nekim od nekadašnjih privrednih giganata tog kraja.

"Nadam se da ćemo ovih dana rešiti i problem Magnohroma, dovođenjm jednog velikog investitora", poručio je Tadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska ulaže u aerodrom 'Morava'

Izvor: Šumadija Press, 28.Apr.2012

Vlada Turske će u aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva uložiti 10 miliona evra, a Sporazum o ovoj donaciji danas su potpisali ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Turske Ali Reza Čolak.

Nastavak na Šumadija Press...

Od Turske 10 miliona evra za aerodrom u Lađevcima

Izvor: Capital.ba, 28.Apr.2012

BEOGRAD, Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i ambasador Turske Ali Riza Čolak potpisali su danas sporazum o donaciji 10 miliona evra koje će Vlada Turske uložiti u aerodrom 'Morava' u ..

Nastavak na Capital.ba...

Turska donacija od 10 miliona evra za Lađevce

Izvor: Mondo, 28.Apr.2012

Vlada Turske će u aerodrom "Morava" kod Kraljeva uložiti 10 miliona evra, a planirani su i letovi sa ovog aerodrome do Istanbula.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.