Turkmenistan “bira” predsednika

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turkmenistan “bira” predsednika

Građani Turkmenistana izašli su u nedelju na predsedničke izbore na kojima se očekuje ubedljiva pobeda aktuelnog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova.

 Berdimuhamedov (59), stomatolog po struci, jedan je od ukupno devet kandidata na ovim izborima.

On obavlja dužnost predsednika od 2006. godine, nakon što je na dužnosti nasledio pokojnog doživotnog predsednika Saparmurata Nijazova, i vlada tom bivšom sovjetskom republikom gvozdenom pesnicom, po uzoru na svog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prethodnika.

Berdimuhamedov je zadržao represivni politički sistem Nijazova koji ne toleriše političku opoziciju ili javno izražavanje nezadovoljstva, a takođe je uspostavio kult ličnosti sličan svom prethodniku.

Dok je Nijazov bio poznat kao Turkmenbaši - otac svih Turkmena, Berdimuhamedova nazivaju Arkadagom - zaštitnikom. Pozlaćeni kipovi dvojice čelnika podignuti su u Ašgabatu, prestolnici Turkmenistana.

Protiv Berdimuhamedova se nadmeće osam kandidata i svi su oni javni službenici, direktori državnih preduzeća ili kandidati političkih stanaka u potpunosti odanih vladi. Na prošlim izborima 2012. Berdimuhamedov je osvojio 97 odsto glasova.

Prošle godine Turkmenistan je uneo promene u ustav koje bi mogle omogućiti Berdimuhamedovu da doživotno ostane na dužnosti predsednika. Iz ustava je uklonjena starosna granica od 70 godina za predsedničke kandidate, a predsednički mandat je produžen s pet na sedam godina.

Berdimuhamedov je glasovao na biralištu u centru grada gde je došao sa svojom porodicom, uključujući sina Serdara koji je prošle godine postao poslanik u parlamentu nakon pobede na dopunskim izborima.

"Cilj Turkmenistana je ući u redove industrijski razvijenih zemalja", rekao je Berdimuhamedov novinarima dodajući da su svi predsednički kandidati imali jednake uslove u izbornoj kampanji.

Turkmenistan, smešten u Srednjoj Aziji, raspolaže značajnim izvorima gasa i nafte i na tome temelji svoje prihode, ali za veći rast nužna su ulaganja u infrastrukturu.

Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom Sovjetskoga Saveza.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.