Tumači rezolucije

Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tumači rezolucije

Beograd -- Rezoluciju 1244 ne može da protumači niko osim Saveta bezbednosti jer nad radom te institucije nema sudske kontrole, kaže Vojin Dimitrijević.

Povodom odluke EU o slanju civilne misije sa policijskom podrškom na Kosovo i različitim tumačenjima da li je to u skladu sa Rezolucijom 1244, direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, da rezoluciju 1244 ne može da potumači niko osim samog Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti.

Dimitrijević smatra da niko eksplicitno neće od Srbije tražiti da se zarad bržeg pridruživanja EU odrekne Kosova.

"Jedno je šta se tamo smera, ali ne verujem da će iko reći: 'Molim vas, napustite Kosovo, pa ćete ući u EU', ali će neko ko nije glavni odlučilac, npr. ministar u nekoj vladi, to reći", kaže on.

"Možda će to biti plan, čini mi se da je to da kao neki podsticaj demokratskim snagama koje su na strani Borisa Tadića. Da li će to kao podsticaj upaliti ili ne - to ne znam", kaže Dimitrijević.

Dimitrijević je, povodom najava da će Srbija tužiti države koje bi priznale eventualnu nezavisnost Kosova, izjavio da se ne može tužiti neko "zato što je priznao nešto što se nama ne sviđa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.