Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tucovića ili Cvetkovića?

Niš -- Neki niški odbornici žele da Dragiši Cvetkoviću, koji je potpisao pakt sa Nemačkom 1941, uzvrate za izgradnju brojnih građevina u Nišu.

Gradska komisija za imenovanje ulica prihvatila je predlog jednog odbornika da se ulica Dimitrija Tucovića preimenuje u ulicu Dragiše Cvetkovica. U Nišu postoje tri ulice Dimitrija Tucovića, a o tome da li će jedna od njih poneti ime Dragiše Cvetkovića konačnu reč daće Skupština grada, koja bi time na neki način rehabilitovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cvetkovića, koji je proglašen za ratnog zločinca.

Dragiša Cvetković, premijer Kraljevine Jugoslavije, imao je dosta uticaja na Niš, smatra odbornik Aleksandar Milićević. Jedna ulica u Nišu uskoro bi mogla da dobije ime po nekadašnjem predsedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije, poznatom po tome što je potpisao protokol o pristupanju zemlje Trojnom paktu 1941.

Dragiša Cvetković rođen je u Niškoj Banji i bio je gradonačelnik Niša. Njegovim zalaganjem izgrađeni su Narodno pozorište, Hirurška klinika i mnoge zgrade po kojima je Niš danas prepoznatljiv.

Zahvaljujući njemu Duvanska industrija je ostala u Nišu, kaže odbornik Aleksandar Milićević, objašnjavajući svoju inicijativu da jedna od niških ulica dobije naziv po Cvetkoviću.

"Trojni pakt, možete videti originalne spise, bio je, u stvari, prava garancija neutralnosti Kraljevine Jugoslavije. Nigde se ne pominje niti ulaz niti prolaz nemačkih trupa kroz Jugoslaviju. Zamislite samo da nije bilo tolikih žrtava, a da ne govorimo o ekonomskom stanju u kom se Jugoslavija našla posle II svetskog rata", kaže Milićević.

Građani Niša uglavnom smatraju da nema ničeg lošeg u predlogu da jedna ulica dobije naziv po Cvetkoviću.

"Slažem se sasvim, to je ispravnije nego što sada daju neka imena."

"Ne treba unapred suditi nikome, rastao sam u revoluciji, ali kako sam stariji, drugačije razmišljam, uvek treba čuti obe strane."

"Istorija je već na neki način sagledala njegovu ulogu i tu postoje neka oprečna mišljenja. Mislim da je njegova inicijativa mogla da ima pozitivne efekte na tadašnju sudbinu ove zemlje i rata. Nemam neki stav."

"Zašto da ne, mislim da je mnogo učinio za svoju zemlju, da nije bio negativan, nego pozitivan, ja sam bila devojčica, ali ja se sećam toga. Izgubila sam oca i strica, obesili su mi sestru u logoru, ali mislim da ne bismo bolje prošli čak i da je potpisan taj pakt".


Inače, pažnju niške javnosti na lik Dragiše Cvetkovića skrenula je i nedavno objavljena knjiga, koja sadrži njegove govore, intervjue i polemike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.