Trupe NATO-a mogu kroz Srbiju

Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trupe NATO-a mogu kroz Srbiju

U slučaju nemira na Kosovu i Metohiji NATO bi mogao koristiti trupe i iz Bosne i Hercegovine, jer je njihov prelazak preko teritorije Srbije regulisan sporazumom sa Euforom iz januara 2005. godine. Tim sporazumom određene su dve rute o prelasku trupa kroz Srbiju, a one su kasnije potvrđene i Sporazumom o tranzitu snaga NATO-a preko teritorije Srbije iz jula iste godine. Ovaj sporazum, koji je ratifikovala Skupština SCG u novembru 2005. godine, ima i amandman da se u slučaju većih nemira mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uvesti i nove rute za prolazak trupa iz BiH.

Krajem prošle godine u Beogradu je otvorena Vojna kancelarija NATO-a za vezu, a njen osnovni zadatak jeste sprovođenje Sporazuma o tranzitu snaga NATO-a, kako bi se unapredila logistika za NATO za operacije na zapadnom Balkanu. Sporazumom o tranzitu jasno su definisani granični prelazi i pravci kretanja koje mogu koristiti snage NATO-a, kao i kompletna procedura njihove najave i odobrenja.

Šef Vojne kancelarije NATO-a je brigadni general francuske armije Janik Ase, koji je u Beogradu proveo dva mandata kao vojni izaslanik svoje zemlje.

Jedan od glavnih razloga za potpisivanje Sporazuma o tranzitu je, kako je rečeno, zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, budući da su snage Kfora trenutno jedini garant bezbednosti u ovoj pokrajini. U slučaju pogoršanja bezbednosne situacije nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, najbrži put kojim snage Kfora mogu obezbediti dodatnu podršku upravo je preko teritorije Srbije.

I ostale države u Evropi imaju sporazume sa NATO-om o tranzitu trupa.

Prolaz trupa NATO-a bio je ranije u ingerenciji Ministarstva spoljnih poslova, a sada je u nadležnosti Ministarstva odbrane.

D. S.

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.