Trudimo se, ali nismo u situaciji da odlučujemo

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudimo se, ali nismo u situaciji da odlučujemo

BEOGRAD - Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije sastalo se u nedelju da bi raspravljalo o aktuelnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i problemima s kojima se Srbi suočavaju. Sastanak se poklopio sa navršavanjem dva meseca od kako je dvadesetak objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu bez električne energije, pošto su im predstavnici KEK isključili struju zbog neizmirenih računa.

- Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije osudilo je isključenje struje kao nehuman i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << neprimeren postupak. Smatramo da to ide u prilog ostvarivanju političkih ciljeva kao što je nezavisno Kosovo. Uslov da objekti SPC dobiju struju je da potpišu ugovore s KEK. Mislimo da treba omogućiti dolazak još jednog provajdera za struju, EPS pre svih, s kojim ćemo potpisati ugovor o plaćanju - istakao je predsednik SNV Dragan Velić.

S druge strane, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je za Glas javnosti da Vlada Srbije uveliko radi na rešavanju ovog problema.

- Pri Vladi Srbije formirana je Radna grupa koja radi na uvođenju drugog provajdera. U to je uključeno više ministarstava, ali, nažalost, nismo u situaciji da odlučimo da li će na Kosmet biti uveden drugi provajder - rekao je Bogdanović.

U Eparhiji raško-prizrenskoj istrajavaju u mraku, čekajući poteze iz Beograda. Međutim, ni ministar Bogdanović, niti bilo ko drugi u ovom trenutku ne može da kaže da li predstavnici SPC na Kosmetu treba da potpišu ugovore sa KEK, jer je ta odluka na crkvenim velikodstojnicima. Ovo je više puta ponovio i državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

- Ne možemo da komentarišemo ove izjave date medijima, jer nemamo ništa napismeno. Kada dobijemo napismeno, tada ćemo se oglasiti - kratko je za Glas javnosti rekao sekretar eparhijskog Upravnog odbora Radoslav Janković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.