Trojka u petak u Beogradu

Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trojka" u petak u Beogradu

Frenk Vizner (FoNet)

Moskva, Beograd -- "Trojka" zadužena za pregovore o budućem statusu Kosova posetiće Beograd u petak 10. avgusta, najavio Aleksandar Bocan-Harčenko.

Predstavnik Rusije u međunarodnom timu Aleksandar Bocan-Harčenko potvrdio je i da će dan ranije, 9. avgusta, u Londonu, biti održan zajednički sastanak Kontakt grupe i trojice pregovarača. Uoči prvog sastanka "trojke" u Londonu, Bocan-Harčenko izjavio je da plan Martija Ahtisarija ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti temelj nove runde pregovora.

Posrednički tim u sastavu Volfgang Išinger (EU), Frenk Vizner (SAD) i Aleksandar Bocan-Harčenko razgovaraće odvojeno sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Vojislav Koštunica i Boris Tadić zajedno će u petak u Beogradu, u 15 časova, primiti međunarodnu posredničku "trojku" za pregovore o budućem statusu Kosova, rečeno je večeras agenciji Beta u kabinetu premijera.

Iz stranke premijera Vojislava Koštunice ranije je najavljeno da će tek kada budu rešena pitanja forme pregovora Vlada Srbije, u skladu sa rezolucijom Skupštine, moći da odredi ko će biti članovi novog pregovaračkog tima.

Ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević izjavio je ruskim medijima da Beograd očekuje da će međunarodna trojka biti objektivna i da će učiniti sve da se približe pozicije Beograda i Prištine. Na pitanje novinara da li bi Srbija pristala na nezavisnost Kosova zarad članstva u EU, Vukićević je rekao da sa "sigurnošću može da tvrdi da trgovine neće biti".

Međunarodna trojka u Beograd dolazi iz Londona, gde će, dan ranije, iza zatvorenih vrata, biti održane prve konsultacije sa ostalim članicama Kontakt grupe o, po oceni nekih učesnika procesa, poslednjoj fazi pregovora o budućnosti Kosova.

Haziri: Jasan put ka nezavisnosti

Ljutfi Haziri

Zamenik predsednika Vlade Kosova Ljutfi Haziri izjavio je danas da kosovska vlada od predstojeće posete međunarodnih posrednika očekuje da bude definisan "jasan put od 120 dana do nezavisnosti" Kosova.

Haziri je novinarima u Prištini, posle sastanka sa odlazećim šefom kancelarije Turske na Kosovu Volkanom Turk Vuralom, rekao da pregovarački tim Prištine ima jasnu platformu i da "nema rasprave" o nezavisnosti Kosova, teritorijalnom integritetu Kosova i o predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Haziri je naveo da je pregovarački tim Prištine spreman za predstojeću posetu pregovaračke trojke EU, Rusija i SAD i za "agendu utvrđenu za period od 120 dana".

"Mi smo spremni, naša je agenda jasna, naši su stavovi usvojeni, imamo mandat parlamenta i mi ćemo na najbolji način predstaviti i okončati naš posao", rekao je Haziri.

Haziri je dodao da će sastanak Kontakt grupe u Londonu u četvrtak i dolazak pregovaračke trojke značiti početak nove runde konsultacija.

"Za nas je to trenutak koji smo očekivali, jer želimo da se završi ovaj deo obaveza, kako bi 10. decembra, kako je zatražio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, bio okončan izveštaj", rekao je Haziri.

MSP Srbije osudilo izjavu predsednika Albanije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je "oštro osudilo izjavu predsednika Albanije Bamira Topija, navodeći da se u njoj prejudicira i podržava nezavisnost Kosova", ocenivši je "apsolutno neprimerenom".

Novi predsednik Albanije Bamir Topi rekao je danas u Tirani tokom razgovora sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom da bi pitanje statusa Kosova trebalo što pre rešiti i da albanske institucije podržavaju stavove Prištine u procesu utvrđivanja statusa.

"Takva izjava dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznate demokratske države, članice UN. Ovakve izjave ne doprinose učvršćivanju dobrosusedskih odnosa i preko potrebne regionalne stabilnosti", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.