Izvor: Blic, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trojka" danas predaje izveštaj Ban Ki Munu

"Trojka" posrednika Kontakt grupe u pregovorima o statusu Kosova predaće danas, tri dana pre roka, generalnom sekretaru UN izveštaj o upravo okončanih 120 dana pregovora između Beograda i Prištine. Predstavnik Evropske unije u posredničkoj „trojci” Volfgang Išinger će u ponedeljak, 10. decembra, izveštaj predstaviti i Savetu ministara EU.



Izveštaj ruskog predstavnika u pregovorima Aleksandra Bocan-Harčenka, Amerikanca Frenka Viznera i izaslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU Volfganga Išingera će, odmah zatim, biti prosleđen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, koji će o tom dokumentu raspravljati 19. decembra, uz pristustvo predstavnika srpskih vlasti i kosovskih Albanaca, potvrđeno je agenciji Tanjug u sedištu UN u Njujorku.

Kako je agenciji Asošiejted pres rekao Frenk Vizner, iz izveštaja će biti jasno da pregovarači nisu uspeli da izdejstvuju obostrano prihvatljivo rešenje.

"Zaključak koji SAD izvlače iz ovog izveštaja je da neće biti rešenja koje je rezultat pregovora", rekao je Vizner.

Na toj sednici Saveta bezbednosti, Beograd će predstavljati premijer Vojislav Koštunica, šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

Išinger 10. decembra podnosi izveštaj ministrima EU

Predstavnik Evropske unije u posredničkoj „trojci” Kontakt grupe Volfgang Išinger predstaviće Savetu ministara EU, u ponedeljak, 10. decembra u Briselu, izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije, preneli su danas Tanjugu evropski zvaničnici u sedištu EU.

Ministri spoljnih poslova EU neće, na Savetu ministara, donositi zaključke o Kosmetu, već će to prepustiti samitu Unije, planiranom za 14. decembar, takođe u Briselu.

Kosmet će biti jedna od glavnih tema samita, a Tanjugovi izvori prenose da ne bi trebalo očekivati da se u zaključcima sa tog sastanka nađu neka „spektakularna” rešenja.

U tim zaključcima će, pre svega, biti primljen k znanju izveštaj „trojke” i biće konstatovano da Beograd i Priština nisu postigli dogovor, ali biće pomenut i predstojeći proces u Savetu bezbednosti UN, odnosno sednica tog tela, predviđena za 19. decembar, a posvećena Kosmetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.