Trodnevni pregovori

Izvor: Politika, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trodnevni pregovori

Sutra u dvorcu "Vajkersdorf", u austrijskoj banji Baden kod Beča, počinju trodnevni pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije. Ova runda direktnih pregovora biće, po svemu sudeći, odlučujuća.
Trodnevni pregovori Beograda i Prištine biće održani iza zatvorenih vrata, slično kao na mirovnoj konferenciji za Bosnu i Hercegovini u Dejtonu. Želja pregovarača EU Volfganga Išingera – kako je juče naveo list "Prese" – jeste da se u renesansnom dvorcu pregovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danju i noću. Išinger želi da iskoristi sve šanse kako bi se ipak došlo do rezultata.

"Još jednom će visoki predstavnici biti prisutni. Za Srbiju u ring će ući predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, dok će Kosovo biti zastupljeno predsednikom Fatmirom Sejdiuom, odlazećim premijerom Agimom Čekuom i budućim šefom vlade Hašimom Tačijem", dodaje list. "Trojka" će, kako najavljuje "Prese", a prenosi Tanjug, u odvojenim razgovorima i direktnoj poslednjoj rundi pregovora pokušati da nađe izlaz iz zabarikadiranih pozicija.

Kakav će krajnji ishod tih pokušaja biti teško je u ovom času prognozirati, tek očigledno je da se ti pregovori održavaju u atmosferi pojačanih pritisaka na srpsku stranu.

Predstavnik Rusije u "trojci" Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je sumnju da će u narednoj rundi pregovora o statusu Kosova biti nađeno kompromisno rešenje i najavio da "trojka" neće izaći sa novim predlogom. "Situacija se od poslednjih pregovora nije mnogo izmenila. Beograd izlazi s konstruktivnim idejama, ali je pozicija kosovskih Albanaca veoma čvrsta. Iskreno govoreći, ne vidim mogućnost da se u pregovorima nađe rešenje", rekao je Bocan-Harčenko agenciji Beta.

Na pitanje da li se može očekivati nastavak pregovora i posle 10. decembra, kada "trojka" treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN, on je rekao da će Rusija svakako "težiti ka tome".

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu Fonetu da ne očekuje da bi u austrijskom mestu Baden mogao biti postignut krajnji kompromis o budućem statusu Kosova, ali je ocenio da je važno da, posle ta tri dana, srpska i albanska strana budu bliže kompromisu, nego sada. Prema njegovim rečima, pozicija Beograda ima "crvene linije" – očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, "ali tih crvenih linija nema mnogo i fleksibilne su".

Povodom najava da će kosovski Albanci posle 10. decembra proglasiti nezavisnost Kosova, Jeremić je izjavio da ne treba davati vetar u jedra onima koji tvrde da ne može doći do kompromisa.

Predstojeći razgovori u Beču nisu i poslednji, očekivanje je i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije. Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić izjavio je za Tanjug da će naredna runda pokazati da li su kosovski Albanci spremni na kompromis oko budućeg statusa Pokrajine. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović izjavio je da razgovori o statusu moraju biti nastavljeni kako bi rešenje za Pokrajinu bilo plod kompromisa, punog poštovanja Povelje UN i principa međunarodnog prava.

Kosovski Albanci kažu, međutim, da je scenario posle Badena već napisan: proglašenje nezavisnosti i obećano priznanje Zapada.

Pobednik nedavnih izbora Hašim Tači rekao je da će Kosovo uskoro biti nezavisno, ali je izbegao da pominje konkretan datum. "Deseti decembar je poslednji dan međunarodnog pregovaračkog procesa. Savet bezbednosti UN biće informisan o pregovorima Kosova i Srbije. Nakon toga će Kosovo i dalje tesno sarađivati sa EU i SAD i sve važne odluke usklađivati sa njima ", izjavio je on u intervjuu bečkom "Kuriru".

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, prištinski list "Koha ditore" je preneo da "trojka" ne očekuje napredak tokom predstojećeg sastanka jer su obe strane odbacile dosadašnje predloge posrednika.

B. Čpajak

-----------------------------------------------------------

Tadić: Kompromis je moguć

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će delegacija Beograda u završnoj fazi pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije još jednom pokušati da napravi "jedan integrisani predlog koji proističe iz osnovnog stava Srbije - a to je suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju".

Predsednik Tadić je agenciji Tanjug izjavio da srpska delegacija na trodnevne pregovore, koji počinju sutra u Badenu kod Beča, odlazi sa uverenjem da je kompromis po pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije moguć. "Poslednjih dana sam pažljivo pratio izveštaje najautoritativnijih svetskih medija, i mislim da je ideja nezavisnosti Kosova još jednom dovedena u pitanje, makar kod onih ljudi koji oblikuju javno mnjenje u svetu, ali nije do kraja dovedena u pitanje kod političara, zato što postoji određena politička inercija u svemu, pa i u odlučivanju o budućem statusu kosova", izjavio je Tadić.

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom i premijerom, prema Tadićevim rečima, na pregovore odlazi hrabro i sa uverenjem u ispravnost svojih stavova. "Ne možemo se sakriti od velikih rizika sa kojima se suočavamo. Uostalom sa njima živimo već godinama. Kosovski problem nije nastao juče, prošle ili pretprošle godine, već postoji decenijama, a aktuelizovan je posebno nakon 1999. godine. Idemo sa punim uverenjem da smo u pravu i zastupaćemo naš stav veoma čvrsto i veoma pažljivo", rekao je Tadić.

B. Č.

-----------------------------------------------------------

Koštunica: Jednostrana nezavisnost je ravna

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da sve mere vlade i svi akcioni planovi koji se pripremaju za slučaj da albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, imaju samo jedan jedini cilj -– da Srbija odmah na delu pokaže da jednostrana nezavisnost ima značaj ravan nuli. "Cela Srbija mora snažno i jedinstveno da pokaže da za nas ne postoji ta nezakonita i divlja tvorevina i da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije", izjavio je Koštunica Tanjugu.

Sve jednostrane odluke albanskih separatista Vlada Srbije će, kako je rekao, odmah poništiti, a svi Srbi na Kosmetu uvek će za sve državne institucije biti punopravni građani Srbije. "Od najveće je važnosti da Srbi ostanu u Pokrajini i da znaju da je njihova vlada i njihova Skupština u Beogradu, a da je njihova država Srbija", rekao je Koštunica.

Premijer je pozivao sve građane Srbije da nikada o jednostranoj nezavisnosti ne govore kao o nezavisnoj državi. "Američko ili bilo čije drugo priznanje jednostrane nezavisnosti ne može promeniti i pretvoriti bezakonje u normalnu i redovnu stvar. Niko i nikada nam ne može oduzeti pravo da saglasno Ustavu Srbije i saglasno Povelji UN odbacimo jednostranu nezavisnost i niko ne može državi Srbiji oduzeti pravo da sačuva suverenitet i svoju teritorijalnu celovitost", rekao je Koštunica.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.