Izvor: B92, 25.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilateralni susret u Budimpešti

Budimpešta -- Zvaničnici Mađarske, Austrije i Srbije u Budimpešti održali prvi trilateralni sastanak u novijoj istoriji odnosa tri zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mađarske Ferenc Đurčanj i austrijski kancelar Alfred Guzenbauer govorili su o poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa tri zemlje, ali je u najvećoj meri bio posvećen Srbiji i pregovorima o budućem statusu Kosova, koji se ovih dana odvijaju u Beču.

U izjavi za medije posle sastanka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učesnici su se saglasili da je za Kosovo i Metohiju potrebno pronaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Predsednik Tadić kaže da je preneo svojim sagovornicima stav Srbije da je "za nas neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Metohije" i da Srbija veoma ceni zvanične stavove Austrije i Mađarske po ovom pitanju.

"I Austrija i Mađarska očekuju kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane. Za mene je posebno to važno kao za predsednika Srbije važno je i za sve naše građane i perspektivu naših pregovora o Kosovu", kaže on.

"S druge strane, i Mađarska i Austrija danas jesu u EU i one će poštovati stav EU koji u najvećoj meri zavisi od relacija među velikim silama. EU nastupa kao jedinstveni partner prema SAD i prema Rusiji", rekao je Tadić.

"Biće to veoma teški pregovori o budućem statusu Kosova, toga su svesni i moji današnji sagovornici, biće vrlo kompleksno postići kompromisno rešenje imajući u vidu Ahtisarijev predlog koji u najvećoj meri vodi Kosovo prema nezavisnosti. Ostalo je još malo vremena, ali moramo uložiti apsolutni napor da branimo naše interese i danas sam naišao na visoko razumevanje kod svojih sagovornika", kaže on.

Mađarski premijer je ocenio da je današnji zajednički sastanak "demonstracija zajedničke odgovornosti za regionalnu stabilnost". "Naša briga u ovom trenutnu usmerena je ka Srbiji", kazao je Đurčanj i dodao da Mađarska podržava prosperitet i stabilnost Srbije, i u tom okviru buduće rešenje kosovskog pitanja.

Austrijski kancelar Guzenbauer je rekao da je današnji "trilateralni sastanak regionalni novitet" i odlična prilika za razgovore o regionalnoj stabilnosti i razvoju. "U interesu Austrije je mirno rešenje za Kosovo i Metohiju koje će omogućiti Srbiji i njenim građanima da pronađu svoje mesto u EU", preneo je Guzenbauer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.