Trihinela vreba u sezoni svinjokolja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2017, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trihinela vreba u sezoni svinjokolja

Svinjokolj je tradicionalno počeo 29. novembra. Osim toga, vreme je slava, kao i novogodišnjih i božićnih praznika kada se klanje i priprema mesa i mesnih prerađevina u našoj zemlji takođe podrazumeva. Ono što je imperativ i na šta stručnjaci kao i uvek apeluju, jeste obavezan pregled mesa.

U vreme svinjokolja treba voditi računa o jednom od najpoznatijih i možda najopasnijih parazita po zdravlje čoveka, a koji se može naći u svinjskom mesu, trihineli.

"Pregled >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na trihinelozu mora da obavi stručno lice, veterinarska ambulanta, veterinarska stanica. Uzorak koji treba doneti jeste uzorak krure dijafragmatike, to je onaj mišić koji pregrađuje grudno-trbušnu duplju. Zašto baš taj mišić? Zato što je baš taj mišić najaktivniji i najbolje prokrvljen i ukoliko trihinele ima, tu ćemo je pronaći. Potrebno je uzeti i levu i desnu stranu", kaže dr veterine Jelena M. Babić, istraživač saradnik na Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu.

Kako da budemo sigurni da je meso koje kupujemo u domaćinstvima, ali i sprecijalizovanim prodavnicama ispravno?

"Na teritoriji Vojvodine je sve više malih proizvođača koji su se u okviru projekta koji je finansirala Pokrajinska vlada registrovali. Tako da u suštini kada se kupuje od njih možete biti sigurni da su njihovi proizvodi bezbedni i bez aditiva, s obzirom na to da oni primenjuju sve neke preduslovne programe koji su zahtevani u proizvodnji proizvoda od mesa i da imaju odgovarajuću kontrolu u akreditovanoj laboratoriji", kaže dr Tatjana Tasić, Naučni institut za prehrambene tehnologije.

Osim trihinele, postoji i jedan možda manje poznat, ali podjednako opasan parazit po zdravlje čoveka.

"Pre svega mislim na ehinokokozu, tačnije na one bele mehuriće, ciste, koje možemo da vidimo na crnoj ili beloj džigerici, odnosno na jetri i plućima. Stručna greška koja se dešava jeste da ljudi iz nekog gađenja to vole da odbace i bace da li na smetlišta, da li u kantu za smeće ili nažalost čak daju i psima. Time su napravili samo korak dalje i dovode ne samo sebe u problem, nego i svu svoju okolinu", kaže dr Jelena M. Babić.

Podsećamo, Zakon o bezbednosti hrane ne dozvoljava upotrebu mesa zaraženog trihinelom, već nalaže da se zaraženo meso ukloni i to tako što ćete pozvati stručnu službu koja je odgovorna za to.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.