Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri zaključka države za Kosovo

Beograd -- U petak je održan redovni sastanak državnog vrha, na kom je tema bilo Kosovo i Metohija.

Sastanku su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović.

U saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da je na sastanku zaključeno da se nastavi sa aktivnom politikom u tri ključne oblasti. Državni vrh naime, smatra da je neophodno da se kroz radne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe nastavi tehnički dijalog o svim otvorenim pitanjima bitnim za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Takođe, državni vrh poziva UNMIK da prihvati predlog Beograda koji bi omogućio učešće srpskih predstavnika u radnoj grupi za decentralizaciju vlasti u pokrajini i kao treće, državni vrh smatra izuzetno značajnim otvaranje direktnog političkog dijaloga između Beograda i Prištine i u tom smislu podržava inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića za sastanak sa liderom kosmetskih Albanaca Ibrahimom Rugovom.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Srpske liste sa Kosova i Metohije, koji su izneli svoje viđenje trenutne situacije i upoznali državni vrh sa najnovijim političkim zbivanjima. Politički predstavnici Srba na Kosovu takođe su najavili i da će se uključiti u radne grupe za dijalog Prištine sa Beogradom o tehničkim pitanjima.

"Štap i šargarepa"

Međutim, bivši član Međunarodne komisije za Balkan Ištvan Đarmati, kaže da Srbija u narednih 18 meseci treba da proguta dve gorke pilule - da izgubi Crnu Goru i Kosovo.

On je za ugledni internet portal "Tranzišn on lajn" rekao da je izbor koji Srbi imaju -da ih izgubi na način koji će ih približiti Evropskoj uniji ili da se vrate nacionalizmu. Pozitivna ocena Evropske komisije u Studiji o izvodljivosti pridruživanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, zapravo je "šargarepa" za Beograd uoči pregovora o statusu Kosova, piše TOL.

Bivši mađarski diplomata, koji je jedan od istaknutih poznavalaca prilika na Balkanu okupljenih u Međunarodnoj komisiji za Balkan, kaže da će od samog početka procesa definisanja njegovog statusa, Kosovo postati nezavisno od Srbije i Crne Gore. "To je po našem mišljenju ključno. Mislimo da bi to bilo prihvatljivo za Albance. Oni žele status i ako ga dobiju, neko vreme će biti srećni", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.