Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri "ne" sa protesta u K. Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Više hiljada Srba na protestu u Kosovskoj Mitrovici tražilo "ne" za nezavisno Kosovo, albanski terorizam i podele Srbije.

Pregovori u Beču bili su neuspešni jer su Albanci proterali više od 200.000 Srba, zapalili srpske svetinje i njihove domove i oteli našu zemlju, rekao je član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić.

"U Beču su nam nudili političke mrvice. Decentralizaciju su shvatili kao priliku da uspostave vlast na celoj teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova i Metohije gde vlada Kosova ne dopire, a to je sever pokrajine", istakao je Jakšić.

Jakšić je čestitao građanima Srbije novi ustav i pozvao Albance "da kao nacionalna manjina glasaju za najviši pravi akt Srbije na referendumu 28. i 29. oktobra."

U ime okupljenih Srba, sa Trga Šumadija, predsednik Srpskog nacionalnog veća severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović apelovao je na vlasti u Srbiji da do okončanja pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije ne raspisuju izbore u Srbiji.

Na mitingu su govorili i dekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Dragi Maliković i savetnik predsednice Koordinacionog centra Milan Šećerović, koji su uputili jasne poruke da je Kosovo izvor srpske duhovnosti i da se Srbi neće pomiriti sa nezavisnim Kosovom.

U vreme održavanja protesta glavni most na Ibru bio je potpuno zatvoren, na mostu su bile metalne ograde, desetak vozila UNMIK policije i jake snage obezbeđenja.

Pripadnici sprecijalnih jedinica UNMIK-policije onemogućili su u blizini tri solitera učesnike mitinga da idu trasom kojom su planirali.

Zamenik komesara UN policije Skot Andersen rekao je političkim predstavnicima Srba da su tako postupili kako bi obezbedili da tokom demonstracija ne dođe do incidenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.