Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri meseca Ministarstva vera

Beograd -- Ministarstvo vera se u proteklih sto dana rada bavilo pitanjem verskog obrazovanja i standardom verskih zajednica.

Ministar Radomir Naumov najavio je i kraj registracije verskih zajednica. On smatra da je njegov rad u Ministarstvu bio uspešan. Za sto dana rada Ministarstvo vera donelo je načelni plan u pet tačaka iz oblasti verskog obrazovanja, standarda sveštenika, standarda verskih zajednica, unapređenja kulturne baštine i očuvanja verskog indentiteta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Mnogi verski objekti u izgradnji nisu deo tog plana. Ministarstvo daje saglasnost za izgradnju, ali Radomir Naumov kaže da objekti moraju da služe svojoj svrsi.

"Crkva koja se izgradi ili crkva koja je u gradnji ne bi trebalo da bude spomenik kulture. To je živa stvar i u njoj treba da se odvija crkveni život. I mi kao ministarstvo i kao vlada podržavamo isključivo one projekte žive crkve", kaže on.

Naumov kaže da je njegov najveći uspeh u prethodnom mandatu bio pozitivan energetski bilans.

On očekuje da će inženjer zato uspeti da uspostavi stabilan sistem i u Ministarstvu vera.

"I ministar policije"

Ministar vera je u staroj vladi bio zadužen za rudarstvo i energetiku, ali on smatra da pitanje njegove kompetencije nije sporno jer, kako kaže, on je službenik državne administracije koji mora da obavlja posao.

"Jedno sa drugim i ima i nema veze. Ja mogu da budem i ministar policije. Dakle, ja sam, kažem, predstavnik i učestvujem u izvršnoj vlasti. I imam političku funkciju kao ministar, a sa druge strane, imam funkciju kao starešina resora", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.