Izvor: B92, 30.Mar.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trenutak za "evropski 9. mart"

Novi Sad -- Lider SPO-a Vuk Drašković izjavio je da je trenutak za evropski 9. mart, da mladi odlučno kažu: "Evropa nema alternativu, Evropa odmah i bez ikakvih uslova".

Mladi ne treba da prave nikakve kompromise s narastajućim antievropskim, antiameričkim i antizapadnim raspoloženjem u Srbiji, već treba da idu pravo prema Evropi, kazao je Drašković na promociji fotomonografije "SPOmenar", u kojoj su sabrane fotografije delovanja SPO-a, od martovskih demonstracija 1991. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do danas.

"Ovo jeste spomen SPO-a, ali je i dokaz da smo do 2000. godine svi bili zajedno u vremenu zla i da je to, u stvari, delo svih nas. Zbog toga, ne postoji nijedno opravdanje da sada stanemo na putu ka snu, na putu ka Evropi", rekao je lider SPO-a.

Prema njegovim rečima, za "plimu" antievropskog raspoloženja u Srbiji odgovorni su delom i oni koji su se između 1990. i 2000. godine borili za evropske vrednosti.

"Srbija u EU vratiće se na Kosovo, a Srbija izvan EU cela će postati Kosovo, postaće crna rupa Balkana, i zato mlada generacija koja ne robuje tabuima, koja se s pravom sprda narastajućem srpskom patriotizmu, ta Srbija treba da nastavi borbu 9. marta i svih 9. martova koji su bili do 5. oktobra 2000", rekao je Drašković.

Prema rečima njegovog stranačkog kolege, ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, desnica u Srbiji imala je veliku krizu identiteta s obzirom na to da je politička platforma "zloupotrebljavana" punih 18 godina.

"Mislim da dolazi vreme u kojem građani uviđaju da su desničari često hrabriji i odlučniji, a imajući u vidu da je EU zapravo projekat evropskih desničara, potpuno je jasno da ćemo reforme sprovoditi brže ako desničari budu više uključeni u izvršnu vlast", ocenio je Srećković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji još nije napravljen suštinski diskontinuitet s poretkom Slobodana Miloševića, koji je trajao do 2000. godine.

Promociji fotomonografije prisustvovali su lider Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović i predstavnici drugih stranaka koalicionih partnera SPO-a: G17 plus, Saveza vojvođanskih Mađara i Liberalno-demokratske partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.