Trebaju nam i Ukrajina i Turska

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trebaju nam i Ukrajina i Turska

Želeo bih da Rusija ratifikuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, kaže za „Politiku” predsednik Boris Tadić

Da li bi Srbija – ako poboljša trgovinski sporazum sa Rusijom u smislu da i na primer automobile može da izvozi bez carine – mogla da privuče velike investicije iz EU?

Nesumnjivo. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i proširivanje liste proizvoda koji bi mogli biti plasirani na ruskom tržištu – deo su strategije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Do punopravnog članstva u Evropskoj uniji mi treba da širimo zone slobodne trgovine, ne samo sa Rusijom, već i sa Ukrajinom, Turskom. Jer, što je tržište veće – osim već postojećeg ugovora Cefta o trgovini sa susednim državama – to su veće šanse za podizanje konkurentnosti naših proizvoda na svetskom tržištu. Velike evropske automobilske kompanije veoma su zainteresovane da ovde proizvode ukoliko te automobile mogu da izvoze na rusko tržište. Da budemo još konkretniji – moji razgovori sa ruskim partnerima, sa predsednikom Rusije uglavnom se svode na princip „čist račun, duga ljubav”, što su oni predložili, a ja prihvatio. To podrazumeva da poštujemo interese i jednih i drugih, a ne samo da se kunemo u bliskost naših naroda. I Rusija ima interes da Srbija bude u Evropskoj uniji, jer želi da preko Srbije transportuje svoj gas i energente do EU. Pa i ideja gasovoda koju sam pokrenuo u prvom razgovoru sa Putinom u februaru 2005. godine jeste ideja prodaje gasa na zapadnom tržištu. A Srbija će kad postane članica EU ostati dobar prijatelj Rusije.

Da li se potpisivanjem sporazuma sa EU mogu privući i ruske investicije?

Nema nikakve dileme. Ja bih takođe voleo da vidim da se sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom ratifikuje u Dumi, što se do sada nije desilo. Tako bismo imali veću sigurnost za sprovođenje tog sporazuma u budućnosti. Isto tako, zalažem se za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom u Skupštini Srbije i bilo bi tragikomično da se ne zalažem za to, jer sam pre nekoliko godina bio inicijator celog sporazuma. Tada me je vlada Koštunice i Labusa kritikovala zbog te ideje. Dobro je da je bar jedan partner iz te vlade u međuvremenu promenio mišljenje.

Što se gasa tiče, on je najjeftiniji energent i ja se zalažem da ne samo da naša domaćinstva koriste gas, već i čitava industrija, pa da cena naših proizvoda bude konkurentnija. Najbolje bi za našu privredu bilo da Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju otvorimo zonu slobodne trgovine sa EU i da takve ugovore napravimo i sa Ukrajinom i sa Turskom.

(Ceo intervju sa predsednikom objavićemo u sutrašnjem broju.)

V. Radomirović

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.