Treba videti da li preduzete mere deluju

Izvor: Danas, 16.Nov.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba videti da li preduzete mere deluju

Brisel, Beograd - Srbija je predivna zemlja i ponosna nacija sa sjajnim ljudima. Moja prva poseta kao izvestioca Evropskog parlamenta koja me je odvela u Beograd i Novi Sad bila je veoma informativna.

Sastao sam se s premijerom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Dačićem, patrijarhom Irinejem, političarima iz opozicionih stranaka, predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva - navodi za Danas Dejvid Mekalister, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ocenjujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << svoju nedavnu posetu Srbiji.

Mekalister izražava zahvalnost Fondaciji Konrad Adenauer za organizaciju puta, ističući da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, iako „postoji prostor za napredak u određenim oblastima“. Upitan šta misli o tempu reformi koje je dosad sprovela srpska vlada, naš sagovornik kaže da pozdravlja posvećenost premijera Vučića da se ostvari napredak u aktuelnoj fazi procesa pridruživanja.

- Sav naglasak je na tome da se prvo urade „suštinske stvari“, kao što su ekonomske reforme, vladavina prava, modernizacija javne uprave i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Srbija je ozbiljno započela svoj program ekonomskih reformi usvajanjem novih zakona o radu, privatizaciji, bankrotu, platama i penzijama. Značajni napori su i dalje potrebni da bi se izborili sa veoma visokim budžetskim deficitom, što podrazumeva efikasniju javnu potrošnju, ponovno uspostavljanje fiskalne discipline i unapređenje naplate poreza. Tokom narednih meseci i godina ostaje da se vidi da li se mere koje su preduzete i osmišljene delotvorno primenjuju - ukazuje Mekalister.

Odgovarajući na pitanje može li Srbija da postane članica EU do 2020. godine, sagovornik Danasa naglašava da se proces pridruživanja ne odnosi na datume već na napredak. U tom kontekstu, precizira da „veoma pozdravlja“ visok stepen ambicije Srbije za pregovore, ali da za EU ne postoji fiksiran vremenski okvir za pregovore o pridruživanju.

- I dalje će se primenjivati princip koji znači da će se svakoj državi kandidatu suditi prema sopstvenim zaslugama. Istinsko trajanje pregovora o pridruživanju definisaće se prvenstveno po sposobnosti Srbije da ostvaruje neprekidan napredak u agendi EU za reforme - konstatuje on.

Upitan da li je održivo balansiranje Srbije između EU i Rusije, Mekalister ukazuje da je Srbija u bliskoj prošlosti demonstrirala svoju EU orijentaciju i da pozdravlja što su srpske vlasti ponovile svoju nedvosmislenu posvećenost tome da Srbija nastavi evropski put tokom posete ruskog predsednika Putina 16. oktobra.

- Od Srbije se očekuje da progresivno usvaja pravne tekovine EU u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike u periodu do pridruživanja, što je u skladu sa pregovaračkim okvirom. Pravne tekovine uključuju deklaracije, odluke i saopštenja, kao i politiku EU u vezi sa restriktivnim merama - ističe izvestilac EP za Srbiju.

„Istorijska poseta Rame“

Mekalister kaže da je pažljivo pratio posetu kojom je premijer Srbije ugostio svog albanskog kolegu Edija Ramu. „Bio je to veoma težak i veoma osetljiv, ali, ipak, istorijski događaj. Beograd je takođe odigrao svoju ulogu domaćina. Nadam se da će ova poseta biti početak nove faze u odnosima između Srbije i Albanije“, poručuje sagovornik Danasa.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Treba videti da li preduzete mere deluju

Izvor: Press, 17.Nov.2014, 09:19

Srbija je predivna zemlja i ponosna nacija sa sjajnim ljudima. Moja prva poseta kao izvestioca Evropskog parlamenta koja me je odvela u Beograd i Novi Sad bila je veoma informativna. . Sastao sam se s premijerom Vučićem, ministrom...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.