Izvor: Glas javnosti, Beta, 31.Avg.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražimo istinu o najmilijima!

BEOGRAD - Porodice nestalih sa prostora bivše Jugoslavije zatražile su juče u Beogradu od vlada Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine da što pre utvrde strategiju za rešavanje sudbine nestalih i obezbede uslovi da institucije uključene u taj proces mogu kvalitetno da rade.

Na protestu na Trgu Nikole Pašića u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, Čedomir Marić je pročitao otvoreno pismo u kojem je zatraženo da Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Hrvatska i BiH potpišu sporazum o razmeni relevantnih informacija i saradnji u traganju za nestalima.

- Naše pravo na istinu ne može se dalje gurati pod tepih. Krajnje je vreme da se zaustavi neizvesnost. Zato danas i sa ovog mesta u ime više hiljada porodica poručujemo: Tražimo istinu o najmilijima ma kako bolna bila - rekao je Marić na skupu na kojem su predstavnici porodica nestalih položili vence na improvizovanu spomen-ploču na Trgu Nikole Pašića i minutom ćutanja odali poštu nestalima.

Na protestu, završenom povorkom do Skupštine Beograda, zatraženo je i da zemlje koje nemaju zakon o nestalim hitno usvoje taj propis, da udruženja porodica nestalih uredbom ili zakonom budu proglašena za udruženja od posebnog značaja, i da se formira fond za finansiranje projekata udruženja porodica nestalih. U pismu je zatraženo i da tužilaštva pokrenu istrage radi utvrđivanja odgovornosti za izmeštanje pojedinačnih i masovnih grobnica i da osumnjičeni i svedoci daju informacije o lokacijama grobnica i okolnostima nestanka ljudi. Takođe, zatraženo je i da se Međunarodni dan nestalih, 30. avgust, uvrsti u kalendar značajnih datuma koji se obeležavaju na državnom nivou, da vlade u regionu ratifikuju Međunarodnu konvenciju UN za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka, kao i međunarodna zajednica izvrši pritisak na vlade u regionu koje se oglušuju na zahteve porodica nestalih.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.