Tražili kvorum za počast patrijarhu

Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražili kvorum za počast patrijarhu

Poslanici u Skupštini Srbije jučerašnji nastavak sednice započeli su raspravom o odavanju pošte preminulom patrijarhu Pavlu. Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić na početku rada kazao je da u 10 sati, kada je minutom ćutanja odata pošta preminulom patrijarhu Pavlu, sednica nije bila otvorena zbog nedostatka kvoruma i da zato Skupština zvanično počast nije ni odala.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je Nikolić prešao svaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << granicu pristojnosti i da joj momenat u kojem se nalazi Srbija posle upokojenja patrijarha Pavla ne dozvoljava da mu išta odgovori. „Meni reći da sam prešao meru pristojnosti kad govorim o Njegovoj svetosti, kog poštujem kao svog oca, da mi to kažete vi koji ste pre njega imali Tita, pa Slobodana Miloševića, pa Njegovu svetost, a ja samo Njegovu svetost. To što ste na vlasti, ne ide vam da svojatate i oduzimate teške trenutke", kazao je Nikolić. On je rekao da su vladajuće stranke koristile svaki trenutak za reklamnu kampanju, pa i jučerašnji dan koji je „protekao u prikazivanju moći predsednika Srbije".

„Kao pravoslavni vernik kažem da mi je veoma neprijatno što koristite svaki trenutak, pa i jučerašnji dan za reklamnu kampanju i pokazivanje moći predsednika Srbije, iako nikome od nas tu tada nije bilo mesto. Izgubili smo patrijarha, a dobili vladiku koji se zove Boris Tadić", dodao je Nikolić. Predsednica Skupštine na to je odgovorila da poslovnik krše oni koji se nalaze u sali, a ne ubacuju kartice za kvorum u poslaničke jedinice.

Poslanici Liberalno demokratske partije negodovali su juče u parlamentu, jer je njihovoj stranci zbog objedinjenje rasprave o 26 tačaka za govornicom dato svega 14 minuta. To znači da su poslanici LDP imali ukupno 30 sekundi po jednoj tački dnevnog reda, na kojem su nalazili i važni sporazumi poput onog o slobodnoj trgovini između Rusije i Srbije.

- Postoje zakoni kojima za 30 sekundi ne možemo ni da izgovorimo ni pun naziv. Zbog toga smo protestvovali, ali je i pored toga objedinjena rasprava izglasana. Skupština Srbije ranije je vrlo sporo usvajala zakone i bilo je potrebno ubrzati proceduru. To više nije slučaj. Sada se ugrožava drugi princip, a to je da se i o važnim zakonima raspravlja po ubrzanoj proceduri. To se Srbiji zamera čak i u izveštaju Evropske komisije – kaže Ivan Andrić, poslanik LDP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svađali se ko više poštuje Njegovu svetost

Izvor: Danas, 16.Nov.2009, 20:35

Poslanici Narodne skupštine na početku jučerašnje sednice minutom ćutanja odali su poštu preminulom patrijarhu Pavlu. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je patrijarhova smrt nenadoknadiv gubitak za Srbiju i sve njene građane.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.