Izvor: Blic, 06.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražiću smenu Bulatovića i Jočića

Tražiću smenu Bulatovića i Jočića

Šefovi službi bezbednosti i resorni ministri glavni su krivci za situaciju u kojoj se Srbija sada nalazi, i oni za to moraju da odgovaraju - poručio je za 'Blic' šef diplomatije SCG Vuk Drašković nakon odluke Evropske komisije da prekine pregovore o pridruživanju sa našom zemljom, zato što Vlada Srbije još nije izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu.

- Iz službi bezbednosti, kao i iz vojske i policije, moraju da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uklonjeni svi kadrovi Slobodana Miloševića i Srpske radikalne stranke, a Skupština Srbije napokon mora da usvoji zakon o otvaranju dosijea tajnih službi. Mladić mora da bude uhapšen, i to ne bilo kad već u narednih desetak dana, jer će posle toga biti kasno. Da li će SPO uskratiti podršku Vladi Srbije?

- Dok postoji još malo nade, mi ćemo se boriti da ta nada postane stvarnost. Još nije nepovratno kasno da se pregovori nastave, uđemo u 'Partnerstvo za mir' i sa osnaženom pozicijom dočekamo završnicu pregovora o statusu Kosova. Više nisu u pitanju meseci nego, bukvalno, dani. Sačekaćemo da prođu ti dani i onda ćemo doneti odluku. Stranački program vezan je za evropski put Srbije i ako taj put definitivno bude blokiran, onda ćemo znati šta ćemo. Da li ostanak SPO u Vladi Srbije vezujete za ostavke šefa BIA Radeta Bulatovića i ministra policije Dragana Jočića?

- Neophodno je smeniti sve šefove službi bezbednosti i sve resorne ministre. Zar nije dovoljno to što Karla del Ponte u izveštaju koji je preda mnom kaže da je 29. aprila dobila opširan izveštaj od BIA o potrazi za Mladićem, u kome stoji da BIA nikada nije imala nikakvu predstavu gde je Mladić, niti je bila u prilici da locira gde se nalazi u trenutku kada su ga tražili.

Kakvi će biti naredni koraci SPO?

- Šta da uradi SPO a da to već nije uradio? Još u novembru 2004. godine Glavni odbor je zatražio korenitu reformu BIA, otvaranje tajnih dosijea i hapšenje optuženih za ratne zločine. Da su koalicioni partneri to prihvatili, sporazum o pridruživanju sa EU već bi bio potpisan, država bi bila u 'Partnerstvu za mir', opstanak državne zajednice bio bi izvestan, kao i opstanak KiM u državnim okvirima Srbije. Naši koalicioni partneri i službe bezbednosti učinili su nešto drugo: opljačkali su SPO tako što su nam oteli devet poslaničkih mandata, pa je uticaj stranke maksimalno smanjen, a u Srbiji je od tada krenula velika javna promocija zločina i zločinaca. Sada smo pred zidom. Očekujete li skore izbore upravo zbog Mladića?

- Ne znam kada će biti izbori i to je gotovo nevažno. Ako ne skinemo hašku omču sa grla Srbije, demokratske stranke, sve odreda, neće imati šta da traže na izborima. Izbori se neće moći dobiti parolom - 'glasajte za nas, jer smo svojom politikom zatvorili put ka Evropi, uzrokovali krah državne zajednice i međunarodnu nezavisnost Kosova'. Pobediće stranke Legije i Mladića, što će biti nacionalna i državna katastrofa. Stalno sam upozoravao na takav mogući tragični ishod, ali su ta upozorenja ignorisana, a rejting SPO padao. Ovde su na ceni laži i opsenari. Verujete li da će se Mladić naći u Hagu do 31. maja kada američki Kongres treba da odobri pomoć Srbiji?

- Mladić mora u Hag u narednih desetak dana. Zaboravimo na priču o pomoći, jer je naša međunarodna pozicija sada više nego teška. Da li se kao šef pregovaračkog tima SCG sa EU osećate odgovornim zbog odlaganja pregovora sa EU?

- Naš pregovarački tim je svoj deo posla radio na najbolji način i dobili smo priznanje od EU zbog toga. Nije Srbiji stavljena prepreka ka Evropi zbog slabog rada pregovaračkog tima, nego zbog nikakvog rada službi bezbednosti.

Ivana Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.