Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se razrešenje

Beograd -- FHP zatražiće od Vlade da sa mesta načelnika Službe za istraživanje ratnih zločina MUP-a Srbije razreši nedavno postavljenog Borisavljevića.

B92 je pre dva dana objavio informaciju do koje je došla ekipa Insajdera o tome da je na čelo službe koja treba da istražuje ratne zločine Slobodana Borisavljević postavljen uprkos činjenici da je bio na visokim funkcijama u Miloševićevoj policiji i da je bio šef kabineta Vlastimira Đorđevića.

Đorđevića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hag traži upravo zbog ratnih zločina na Kosovu, odnosno masovnih grobnica u Srbiji u kojima su sahranjeni ubijeni kosovski Albanci.

Predsednica fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić kaže da će zahtev za smenu Slobodana Borisavljevića Vladi Srbije podneti u ponedeljak, jer postoji mogućnost da protiv njega do tada bude podneta i krivična prijava: "Ja sam uvek više za zahtev kao mehanizam, koji treba da bude često korišćen, ali sam malo skeptična kada je u pitanju praksa institucija i možda se onda opredelimo za podizanje krivične prijave za prikrivanje dokaza o počinjenim ratnim zločinima i da onda Tužilaštvo suočimo sa tom vrstom činjenice da moraju reagovati i na tu vrstu prijava".

Podsetimo da je Dragan Karleuša, s vedočeći pred Haškim sudom na suđenju Slobodanu Miloševiću 2002. godine rekao da je informaciju o telima kosovskih Albanaca koja su isplivala u Dunavu dobio od Slobodana Borisavljevića, koji je bio na sastancima na kojima se govorilo o takozvanoj asanaciji terena.

Sam Borisavljević nije za B92 želeo ni da potvrdi ni da demantuje tvrdnje da je bio upoznat sa zločinima, rekavši da ne želi da komentariše Karleušinu izjavu.

Nataša Kandić kaže da je na sastanku kome su u sredu prosustvovali predstavnici OEBS-a, Saveta Evrope, Tužilaštva za ratne zločine, ali i sam Borisavljević, pokrenula pitanje njegove smene i rekla mu da ne može da ostane na tom mestu: "Međutim, moguće da ga je to moje direktno obraćanje zbunilo, pa on nije ništa odgovorio. Ali ono što je zbunjujuće da jeste to da nije bilo ni reakcije drugih učesnika tog sastanka".

U Tužilaštvu za ratne zločine ni za B92 nisu hteli da govore o imenovanju Borisavljevića, kao ni o njegovoj eventualnoj smeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.