Izvor: B92, 09.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se informacija

Beograd -- Vladajuće stranake i SRS će tražiti utvrđivanje autentičnosti tonskog zapisa o zahtevu za proglašenje vanrednog stanja.

Naime, predstavnici ovih stranaka će od policije tražiti da utvrdi da li je autentičan tonski zapis sa sednice Vlade Srbije, na kojoj je zatraženo uvođenje vanrednog stanja od predsednika Srbije.

Takođe od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova biće zahtevano da odbor izveste o tome da li je tokom Sablje bilo primene sile, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << torture ili drugih ponižavajućih postupaka, ako i hitno dostavljanje dokumentacije za kojom se mesecima traga.

Predstavnik Demokratske stranke u ovom telu bio je uzdržan uz ocenu da predloženi dokument nije ni zaključak niti informacija: "Grupacija koja ima većinu u pododboru, koja vrši vlast, podpomognuta radikalima sa ovim odborom ne zna šta hoće", kaže Aleksandar Radosavljević.

Socijalisti su se usprotivili smatrajući da su ocene u predlogu preblage u odnosu na ono što se dešavalo tokom vanrednog stanja: "Ne želim da svojim glasom amnestiram neke koji su zloupotrebili ljudska prava, niti ću svojim glasom da onemogućim one koji hoće da na osnovu ovoga tuže", kazao je Ivica Dačić.

Istovremeno, najave da će se Odbor za bezbednost i zvanično zainteresovati za podatke koji su poslednjih dana uzburkali javnost i dalje su samo u domenu magućnosti.

Predsednik odbora potvrđuje da se pojavilo još svedoka koji tvrde da je bilo uništavanja dokumentacije DB-a posle 5. oktobra: "Biće zanimljivo da javno se čuje o čemu se radi, kao i ova informacija koju smo čuli da postoji sumnja da je sadašnji direktor BIA narezujući CD-ove kako je rečeno izneo to i predao američkoj obaveštajnoj službi. Mi ćemo pre toga da tražimo informaciju od BIA-e pa na osnovu te informacije odluka većine članova odbora biće da li će se zakazivati posebna sednica na kojoj će se raspravljati", kaže Miroljub Mirčić iz SRS-a.

Podsećamo da je većina članova Odbora za bezbednost potvrdila je novinarima spremnost da se istraže ovi slučajevi, ali za sada nije bilo zvanične inicijative ni iz jedne od parlamentarnih stranaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.